Ponedeljak 14.11.2011.
17:11
Vestionline

Jeremić: Angola - prilika za srpske firme

Vuk Jeremić

Jeremić je istakao da je za kompanije iz Srbije ekonomski procvat kroz koji prolazi Angola prilika da u njoj nađu posao. "Ogromne su prilike, veliki su potencijali za saradnju, dobrodošli smo, otvorena su nam vrata ovde, politički odnosi su izavanredni", istakao je Jeremić.


On je, u izjavi beogradskim medijima, posle razgovora sa ministrom inostranih poslova Angole Žoržom Rebelom Pintom Šikotijem, napomenuo da su "neke od srpskih kompanija već prisutne ovde i uspešno posluju".


Kao primer, Jeremić je označio jednu beogradsku firmu, koja je u Luandi instalirala kompjuterski sistem za kontrolu saobraćaja.


Sa domaćinom je razgovarano i o saradnji u oblasti odbrane, rekao je Jeremić i istakao da "postoje ogromne šanse da će Srbija ovde graditi veliku vojnu bolnicu".


Jeremić je objasnio da srpske kompanije mogu praviti saobraćajnu signalizaciju ili vojnu bolnici u Luandi, što će teško uraditi u Luksemburgu ili Beču.


"Evropa prolazi kroz težak ekonomski period, kao i naše neposredno okruženje i izuzetno je važno da pokažemo da smo spremni i sposobni da nastupimo na tržištima koja ne prolaze kroz krizu, a koja su otvorena za saradnju", rekao je Jeremić.


On je ocenio da su odnosi Srbije i Angole bolji nego ikada i podsetio da Angola podržava Beograd po pitanju Kosova i Metohije.


Ovo partnertvo može da bude izuzetno značajno, pre svega u ekonomskom smislu.
Srbija i Angola će potpisati sporazume o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, zaštiti investicija, saradnji u oblasti nauke i saradnji ministarstava spoljnih poslova.


Dve zemlje bi uskoro trebalo i da reše i pitanja radnih dozvola za građane Srbije koji rade u Angoli.


Jeremić je u Luandi razgovarao i sa predsednikom Angole Žozeom Eduardom doš Santošom.

2024 © - Vesti online