Ponedeljak 14.11.2011.
16:16
Beta

SRS: Prijava protiv Tadića, Cvetkovića, Bogdanovića i Stefanovića

Na konferenciji za novinare u parlamentu, poslanik SRS-a Boris Aleksić je naveo da su oni prekršili Krivični zakonik i da su dogovorima s Prištinom ugrozili teritorijalnu celinu Srbije.

"Nije nam jasno zašto tužilaštvo nije reagovalo, jer je očigledno da se režim Borisa Tadića upustio u faktičko priznanje nezavisnosti Kosova", kazao je Aleksić.

On je naveo da je dogovor o carinskom pečatu, o kojem se govori u izveštaju vlade, sramota i da je skandalozno što vlast u Srbiji "falsifikuje" Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN "lažima" da taj dokument omogućava uspostavljanje carinskih prelaza na administrativnim prelazima na severu Kosova.

Prema njegovom mišljenju, Tadić, Cvetković, Bogdanović i Stefanović su prekršili član Krivičnog zakonika koji se odnosi na ugrožavanje teritorijalne celine.

Radikali, takođe, smatraju da je neodgovorna izjava predsednika Tadića da deklaracija o Kosovu nije potrebna, jer su poslanici i javnost dve nedelje čekali da ona stigne u parlament.

Zamenik šefa poslaničke grupe SRS Aleksandar Martinović upitao je “čemu takvo zamajavanje poslanika” i naveo da su upravo poslanici vladajuće koalicije insistirali da Vlada Srbije dostavi parlamentu deklaraciju o kojoj bi se glasalo.

Martinović tvrdi da se tu radi o “drastičnom gaženju dostojanstva Skupštine Srbije i interesa pre svega srpskog naroda na severu Kosova i Metohije”.

On je dodao da je očigledno da vlast nema nikakvu politiku prema Kosovu i da je ono “balast” koga bi se najradije rešili, uoči 9. decembra kada Srbija treba da dobije status kandidta za članstvo u EU.

2024 © - Vesti online