Ponedeljak 14.11.2011.
15:16
E. V.

Golubić: Ruše spomenik srpskim žrtvama

Sećanje na ubijene

Pripadnici koordinacije hrvatskih ratnih veterana iz Knina juče su protestovali kod spomenika i pravoslavnog hrama u Golubiću, poručujući da očekuju od nadležnih službi da uklone spomenik, s obzirom na to da je, kako su rekli, građevinska inspekcija donela odluku da je on bespravno sagrađen.

Ni predlog da ploča sa imenima poginulih Srba bude skinuta i izložena u takozvanoj "bratskoj kući", odnosno u zatvorenom prostoru, nije naišao na razumevanje.


- Sada im smeta i predlog da na spomeniku, umesto ploče sa imenima stoji samo natpis da se spomenik podiže meštanima koji su izginuli u ratovima. Po svoj prilici nije u pitanju više sadržaj teksta, nego ih iritira svaki znak koji se odnosi na prisustvo Srba - naglašava Budimir.


Iako je utvrđeno u opštinskom katastru u Kninu da je spomen-obeležje podignuto na crkvenom zemljištu, hrvatski ratni veterani i dalje ističu da je to zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske i da je spomenik podignut "bez dokumentacije".


- Umesto da budu procesuirani oni koji su za vreme Oluje počinili zločine nad nedužnim srpskim civilima, oni žele da uklone Spomen-obeležje, koje ih stalno podseća na počinjena zlodela - kaže Budimir i pita kakvo će mesto Hrvatska zauzeti kao nova članica u Evropskoj uniji sa ovolikom mržnjom koja je i dovela do građanskog rata, kada ima ovakav odnos čak i prema mrtvim građanima srpske nacionalnosti.

 

Jasna poruka

 

Milojko Budimir navodi da je ovo jasna poruka ostalim Srbima u Hrvatskoj šta ih čeka ako se odluče na takav korak.

 

- Više ne bi čudilo da zatraže da se ukloni i crkva Svetog arhiđakona Stefana u Golubiću, koja je podignuta pre više od pet vekova, jer ih sigurno i ona iritira svojim postojanjem - rekao je Budimir.

2024 © - Vesti online