Ponedeljak 14.11.2011.
13:09
Vestionline

Interpol juri 400 Makedonaca

Reč je o osobama koje se dovode u vezu sa ubistvima, trgovinom drogom i ljudima, ekonomskim kriminalom, razbojništvima, teškim krađama i reketom. Iz makedonskog MUP-a navode da je trenutno aktivirano više od 2.000 poternica protiv ljudi koji su se ogrešili pred zakonom, ali je asistencija Interpola zatražena za 382 kriminalca.

Traženi se dovode u vezu sa ubistvima i trgovinom drogom

Ovo nije konačna cifra budući da se za više od stotinu makedonskih državljani traga putem Interpola u drugim država u kojima su prekršili zakon. Na zvaničnom sajtu Interpola trenutno se nalaze imena 21 državljana Makedonije, za njima su raspisane crvene poternice.

Za nekima od njih, osim makedonskog MUP-a poternice su raspisale i bezbednosne službe drugih država, a reč je o kriminalcima, članovima velikih i moćnih grupa koji godinama predstavljaju "trn u oku" policiji.

Policijska iskustva pokazuju da kriminalci odmah po napuštanju Makedonije beže u susedne države odakle se prebacuju u zemlje bivšeg istočnog bloka. Klasičan primer za to je bivši upravnik Uprave makedonskih carina Dragan Daravelski, koji se tereti za finansijsku maleverzaciju tešku na desetine miliona evra. On poseduje i državljanstvo Srbije i živi i radi u Beogradu.

Makedonija je sporazume o ekstradiciji potpisala sa tridesetak država u svijetu, među kojima su većina iz okruženja. Prošle godine je Makedoniji isporučeno 23 njenih državljana, a Skoplje je izručilo 14 građana drugim državama.

2024 © - Vesti online