Utorak 29.12.2009.
18:14
Srna

Bolje da Hrvatska odustane od tužbe

"Mnogo bolje bi bilo da do tužbenog procesa nije ni došlo. Bolje je sarađivati i gledati zajedničku budućnost nego suočavati se po sudovima", rekao je Jeremić na konferenciji za novinare.

Vuk Jeremić smatra da bi bilo bolje da Hrvatska odustane od tužbe za genocid

On je rekao da je, ako Hrvatska ne odustane od tužbe, Srbija kao deo odgovora na tu tužbu pripremila veliku kontratužbu za zločine počinjene od 1991. do 1995. godine, uz pozamašan istorijski dodatak koji se odnosi na period Drugog svetskog rata.

Jeremić nije odgovorio na pitanje kada će Srbija podneti kontratužbu.

On je rekao da ne želi da daje rokove i ultimatume nikome, jer to nije primeren način ophođenja u međunarodnim odnosima, te da to nije politika koju će voditi ova vlada Srbije.

"Mogu da kažem da nije ostalo mnogo vremena. Naša kontratužba je pripremljena i nadam se da ćemo biti u prilici da 2010. godinu provedemo tako što ćemo mnogo više vremena posvetiti saradnji na putu ka evropskoj integraciji nego tužbenim procesima, ali Srbija je za taj tužbeni proces spremna", istakao je Jeremić.

Hrvatska je Međunarodnom sudu pravde podnijela tužbu 1999. godine u kojoj je tražila da Sud proglasi Srbiju krivom za genocid i naloži Beogradu da kazni sve počinioce zločina nad Hrvatima i da Hrvatskoj vrati kulturna dobra i plati ratnu odštetu u iznosu koji bi utvrdio Sud.

2024 © - Vesti online