Ponedeljak 14.11.2011.
11:34
B92

Sirijski pobunjenici u Turskoj?

U Ankari se zasad zvanično ne izjašnjavaju o ovom zahtevu, mada je šef turske dilomatije sredinom oktobra primio delegaciju nacionalnog saveta, koji je pre toga formiran u Istanbulu. "Sirijska budućnost pripada Sirijcima i oni treba da je grade", istakao je tom prilikom Davutoglu.

Pristalice sirijske opozicije

Odnosi između Turske i Sirije, do skoro prijateljskih zemalja, poslednjih dana našli su se na velikoj proveri.

Pristalice predsednika Asada su tokom vikenda održale demonstracije ispred turske ambasade i konzulata u Siriji koji su oštro osudili ponašanje Turske.

Ankara je uputila oštar protest Damasku i odlučila je da povuče članove porodica turskih diplomata u Siriji i preporučila svojim građanima da, ukoliko ne moraju, ne putuju u susednu zemlju.

Turska traži od režima u Damasku da prekine obračune sa demonstrantima i da bez odlaganja počne demokratske reforme.

Moskva kritikuje Arapsku ligu

Sergej Lavrov

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov kritikovao je danas odluku Arapske lige da suspenduje Siriju, nazivajući tu odluku "nekorektnom", prenele su ruske agencije.

"Smatramo da je suspenzija Sirije iz članstva Arapske lige nekorektna. Oni koji su doneli tu odluku propustili su dobru priliku da situacija postane transparentnija", kazao je Lavrov.

"Ima nekih koji čine sve kako Sirijci ne bi postigli dogovor među sobom", dodao je, ne želeći da precizira.

Arapska liga je u subotu odlučila da suspenduje učešće Sirije na sastancima te organizacije dok Damask ne sprovede sporazum o prekidu nasilnog suzbijanja antivladinih protesta.

Sirija bojkotuje Arapske igre
 

Sirija će bojkotovati predstojeće Arapske igre u Dohi u znak protesta što je Arapska liga suspendovala članstvo zemlje u toj organizaciji.

 

U zajedničkom saopštenju Sirijskog olimpijskog komiteta i Opštog sportskog saveza navodi se da takmičari iz te zemlje neće učestvovati na Igrama koje se održavaju od 9. do 23. decembra.

 

U saopštenju se ocenjuje da je odluka Arapske lige crna mrlja u istoriji te organizacije, kao i da će se sirijski sportisti suprotstaviti zaveri protiv njihove zemlje.

2024 © - Vesti online