Ponedeljak 14.11.2011.
10:53
Vestionline

Obama: I rat sa Iranom kao rešenje

Obama je danas rekao na Havajima, gde se održava Azijsko-pacifički ekonomski samit, da Rusija i Kina naročito dobro razumeju kakva bi pretnja bio nuklearno naoružani Iran i dodao da se vođe tih zemalja slažu da se Teheranu ne sme dozvoliti da svoju atomsku moć pretoči u oružje i time podstakne regionalnu trku u atomskom naoružavanju.

Traži dodatne sankcije za Iran: Barak Obama

Predsednik SAD nije izričito spomenuo da razmatra vojnu akciju za slučaj da Teheran nastavi sa nuklearnim naoružavanjem, ali je dodao: "Nijednu opciju ne skidamo sa stola. Iran sa nuklearnim oružjem bio bi pretnja ne samo po region već i

Iran se ne boji SAD

 

Iranu nije potrebna atomska bomba da bi se usprotivio Sjedinjenim Američkim Državama i njihovim saveznicima, izjavio je ranije iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad.

po Sjedinjene Države".

Jutrošnja konferencija za novinare samita zemalja APEK-a na Havajima bila je Obami prva prilika da prokomentariše izveštaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koji je objavljen u petak - sa novim dokazima da nuklearne ambicije Irana uključuju tajni program za izradu atomske bombe.

Iran tvrdi da obogaćuje svoj uranijom u energetske svrhe i za medicinska istraživanja. Na sastancima koje je imao u subotu sa ruskim predsednikom Dmitrijem
Medvedevim i kineskim predsednikom Hu Đintaom, Obama je pokušavao da dobije podršku za novi pritisak na iranski režim.

Netanijahu: Neka neko zaustavi Iran

 

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu kaže da "međunarodna zajednica mora zustaviti trku Irana za nuklearnim oružjem", jer bi njen uspeh doveo sve u opasnost.

Ali, nema mnogo političkih znakova da je ijedna od ovih zemalja spremna da odustane od svog protivljenja dodatnim sankcijama za Teheran.

2024 © - Vesti online