Utorak 29.12.2009.
17:24
Vestionline, Sportservis

Safet Sušić selektor BiH

Na tom mestu on će naslediti Miroslava Ćiru Blaževića, koji je izvanredno vodio tim u kvalifikacijama za prvenstvo sveta. Bosna i Hercegovina je u baražu izgubila od Portugalije, a Blažević je podneo ostavku zbog neslaganja sa jednim od najboljih igrača Zvjezdanom Misimovićem.

"Do sada mi je više puta nuđen ovaj posao, a sada sam odlučio da ga prihvatim, jer imamo izvanredan tim koji će mi biti čast da vodim", rekao je Safet Sušić.

On je 2000. godine proglašen za najboljeg bosanskohercehovačkog fudbalera u 20. veku. Za tim Sarajeva od 1972. do 1982. godine odigrao je 350 utakmica i postigao 250 golova.

Narednih devet sezona proveo je u Pari Sen Žermenu, čiji navijači su ga proglasili za "princa" sa "Parka prinčeva". Za reprezentaciju Jugoslavije Sušić je odigrao 51 utakmicu i postgao 21 gol, a njegov početak reprezentativne karijere još niko nije ponovio.

Trenersku karijeru počeo je 1994. godine u Kanu, a potom je vodio turske klubove Istanbul, Konija, Ankaraguču, Rize i Ankaru, kao i Al Hilal iz Saudijske Arabije.
 

2024 © - Vesti online