Subota 24.10.2009.
03:24
Tanjug

"Zemunci" se žale u slučaju "Mišković"

Branioci osuđenih u predmetu "zemunski klan" i dalje imaju pune ruke posla
 

Petočlano sudsko veće razmatraće žalbe Okružnog tužilaštva, sedmorice "zemunaca" i njihovih branilaca na presudu Četvrtog opštinskog suda, kojom su 29. maja 2008. godine osuđeni na 30 godina i devet meseci zatvora zbog otmice Miškovića i još dve otmice i iznude tokom 2001. godine. Istom presudom osuđenima je naloženo da oštećenima isplate oko 270 miliona dinara.

To je druga prvostepena presuda koja je izrečena u tom postupku, pošto je prvu, donetu tokom akcije "Sablja" 2003. godine, Okružni sud ukinuo i naložio novo suđenje. Po presudi, koju je potpisao sudija Dušan Milenković, Miloš Simović i njegov brat Aleksandar Simović osuđeni su na po osam godina zatvora, Vladimir Milisavljević na sedam godna zatvora zbog otmice Miškovića, Dragoslava Vukovića i Milenka Aleksića tokom 2001. godine.

Zbog podstrekavanja na otmicu Vukovića, na tri godine zatvora osuđen je Nenad Opačić. Zbog iznude 14.000 nemačkih maraka od Saše Pešića, Milan Jurišić osuđen je na dve godine zatvora, a Nikola Bajić i Dušan Krsmanović na godinu i šest meseci, odnosno godinu i tri meseca. Presudom je osuđenima naloženo da u roku od šest meseci od pravosnažnosti presude Miškoviću, koji je za otkup platio sedam miliona maraka, isplate 211,7 miliona dinara.

U roku od 15 dana od pravosnažnosti presude, "zemunci" će morati da isplate 59,9 miliona dinara Vukoviću, koji je za otkup platio dva miliona maraka, a Pešiću 423.000 dinara, zbog iznude 14.000 nemačkih maraka. Aleksić nije platio otkup pošto se ispostavilo da nema novca.

2024 © - Vesti online