Ponedeljak 14.11.2011.
08:00
Mondo

Alarmantno širenje infektivnih bolesti

Foto: Ilustracija
 

U predgovoru izveštaja Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) za 2011, direktor Mark Sprenger upozorava da najveću opasnost predstavlja samozadovoljstvo u pogledu infektivnih bolesti, odnosno stav da je borba s njima dobijena. "Ovaj izveštaj pruža mnoštvo dokaza da su mikrobi još uvek strahoviti neprijatelji", ističe Sprenger, a prenosi Rojters.

Na primer, "zabrinjavajući signali" na planu malih boginja, registrovani 2009. godine, sada su prerasli u epidemiju te bolesti u mnogim zemljama članicama Unije. Od početka 2011. registrovano je više od 30.000 slučajeva malih boginja u Uniji.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je u septembru ove godine upozorila da se na više lekova otporna tuberkuloza, kao i na medikamente ekstenzivno otporna tuberkuloza u Evropi "alarmatno" šire i da će od njih umreti na hiljade ljudi, ukoliko zdravstvene vlasti evropskih zemalja ne budu brzo reagovale.

Jedam od razloga za današnju epidemiju tuberkuloze je i sve rasprostranjenija otpornost bakterija na antibiotike, ističe se u izveštaju ECDC.

Veliku pretnju predstavlja i "superbakterija" iz Indije, koja se prvi put pojavila u Evropi, tačnije u Britaniji avgusta prošle godine i otad se ubrzano širi.

"U cilju borbe protiv zaraznih bolesti od najveće važnosti su stalna ulaganja u sistem nadzora nad njima, kao i njegovo unapređenje, uprkos ekonomske recesije širom Evrope", stoji u izveštaju.

ECDC upozorava na još neke nove bolesti koje bi mogle da predstavljaju pretnju javnom zdravlju. Ima na primer, znakova da se virus Zapadnog Nila pojavio u nekim delovima jugoistočne Evrope, a registrovana su i lokalna inficiranja bolestima za koje se ranije smatralo da mogu biti samo "uvezene", kao što su malarija, denga groznica i čikungunja.

2024 © - Vesti online