Nedelja 13.11.2011.
12:00
E. V.

Dušan Tadić: Selektore, strpljiv sam

Dušan Tadić: Radiću, trudiću se najbolje što mogu

Kada je nekadašnji direktor trenerske škole FSS-a Milovan Đorić, leta 2007. godine, konstatovao da će srpski fudbal u Dušanu Tadiću i Miralemu Sulejmaniju dobiti najbolji evropski tandem krilnih napadača, niko ga nije uzimao za ozbiljno. Pre Evropskog prvenstva za omladince u Austriji, Sulejmani je započinjao pečalbarski život u Herenvenu, dok je o Tadiću počelo da se govori kao o "jednom malom talentovanom iz Bačke Topole".


Međutim, sada je definitivno jasno da bi Tadić i Sulejmani, poštujući sve fudbalske parametre, trebalo da povedu "orlove" ka Mondijalu u Brazilu. Da nije bilo povreda u poslednji čas novi tandem Srbije smo mogli da vidimo već na prijateljskim utakmicama sa Meksikom i Hondurasom. Ovako, moraćemo da sačekamo.

"Tako je - kako je. Uvek sam prema cilju išao polako, ne preskačući razrede i prepreke. Bio sam standardan u omladinskoj i mladoj reprezentaciji, sačekaću i priliku za najjaču selekciju. Pre ili kasnije, manje je bitno. Do početka kvalifikacija ima skoro godinu dana, dovoljno vremena da se probaju razne varijante, pa i Dušan Tadić", počinje priču najbolji igrač Groningena.


Lekcije velikanima

 

Tadićev klub ove sezone predstavlja noćnu moru za one koji se klade. Groningen je savladao Ajaks, zatim ponizio Fejenord, ali nije blizu vrha.

 

"Nije nam bio potreban poraz od Heraklesa! Sa ta tri boda bili bismo veoma blizu vrha. Ali opet, niko se nije nadao da ćemo prošle sedmice dobiti Fejenord sa 6:0. U toj utakmici sam postigao gol u 46. sekundi i onda smo krenuli da gazimo, gledaoci su shvatili da je samo pitanje koliko će lopti završiti u mreži slavnog kluba. Koliko je to dobar rezultat najbolje ilustruje podatak da je tim iz Roterdama igrao nerešeno s Ajaksom".

Nabrajanje njegovih poslednjih ostvarenja nije mu pomutilo um. Kao kada je bio supertalentovani tinejdžer iz Vojvodine, Tadić osmehom reaguje na podatak da je trenutno najbolji asistent u Holandiji i da su više golova u Evropi saigračima prošle godine pripremili samo Ozil i Mesi. 

"Ako se sećate, tokom staža u Vojvodini govorio sam da bih voleo da odem u Holandiju jer tamošnja liga omogućava igračima mojih karakteristika da procvetaju. Znam da aludirate da bih kao najbolji asistent ozbiljnog takmičenja morao da imam mesto u najjačem srpskom timu. Super je što tako razmišljaju novinari, ali ako ćemo pošteno, najjača konkurencija vlada na mom mestu. Ne možete da kažete kako Lane Jovanović ili Zoran Tošić nisu zaslužili poziv. Zato je na meni da udarnički radim i nastavim da igram ovako".


Početak stvaranja novog nacionalnog tima idealan je trenutak da se preko novinskih stubaca preporuče Kurta i Murta, ali za razliku od takvih, Tadić ima čime da izađe pred javnost. Pored neoborivih statističkih podataka, red je došao i na njegove klasiće.

"Pošto insistirate na priči o reprezentaciji, reći ću vam da bi mi okruženje "orlova" izuzetno prijalo.

Tu je moj Gojko (Kačar prim.aut.), koji mi je bio više od kapitena u Vojvodini. Sećam se kako smo onako dečački neobavezno govorili da bi bilo sjajno da jednog dana nosimo zajedno dres reprezentacije. Slična priča važi i za Sulejmanija. To je moja klasa, ali to što su oni dobili šansu ne znači da je i ja automatski zaslužujem. Radiću, trudiću se najbolje što mogu, pa ću im se možda i pridružiti".


Sjajna konekcija s trenerom Groningena Piterom Hujstrom učinila je da navijači "ponosa severa" često tokom mečeva skandiraju ime 22-godišnjeg krilnog veziste iz Bačke Topole.

"Da, navijači me posebno cene. Sećam se da su na prvoj utakmici koju sam na Euroborgu igrao za Groningen skandirali: "Ooo, Dušan Tadić, ale"… Nekako su osetili da sam kao tehnički potkovan igrač u potpunosti posvećen uspehu tima. Cene me, a kad jednog dana budem odlazio iz Groningena, veoma će mi nedostajati. Baš su privrženi klubu... Isto tako moram da pomenem trenera Hujstru. Prija mi rad s njim jer je čovek često radio sa mnom individualno. Napredovao sam pod njegovom komandom".


Na konkretno pitanje da li mu je novi cilj u karijeri da ostane prvi asistent holandske lige i postane član "orlova", Tadić je imao spreman odgovor:

"Ne moram da budem najbolji asistent, neka Groningen samo pobeđuje. A deo "orlova" ću postati, kao što rekoh, pre ili kasnije".

Žele ga Nemci i Francuzi


Dan kada će Tadić napustiti sever Holandije i uputiti se na novu destinaciju je svakim danom sve bliži. Predstavnici nemačkih i francuskih klubova svakodnevno obijaju pragove Groningenovog doma kako bi izdejstvovali transfer Srbina.

 

"Nisam prvi ni poslednji igrač oko koga se diže prašina tokom svakog prelaznog roka. Znate kako, holandska liga vrvi od talenata i onda je normalno što ste pod konstantnom prismotrom bogatih klubova. Bilo je nekih naznaka, ali apsolutno ne želim time da se opterećujem i skrećem misli. Ne jurim transfer po svaku cenu jer mi Groningen prija. Taj transfer, da se tako izrazim, treba mene da juri".

 

Period istine

 

Posle Ajaksa i Fejenrda, u Groningenu uskoro očekuju još jedan veliki tim.
"Imamo uigran sastav, trebalo bi da konkurišemo za Evropu. Ako dobijemo Venlo u narednom kolu, kvalitet bi morali da dokažemo protiv velikog PSV-a. Ovo je period naše istine", kaže Tadić.

2024 © - Vesti online