Nedelja 13.11.2011.
00:11
Beta

"Neprihvatljivo da Glavaš uopšte bude na listi"

Glavaš je osuđen za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine
 

U saopštenju za javnost Ustavnog suda ističe se da se time otvara ustanovpravno neprihvatljiva mogućnost, te ukazuje da odgovornost za pravne posledice ustavnopravno neprihvatljivih odluka snose njihovi donosioci.

U obrazloženju se navodi da se u učesnike izbornog procesa, prema Zakonu o izboru poslanika u Sabor Hrvatske, moraju uvrstiti i nosioci kandidacionih lista.

"Nezavisno o činjenici što nosilac liste ne mora biti kandidat na listi, njegovo je učešće u izbornom procesu, direktno i neposredno: jedino se njegovo ime pojavljuje na glasačkom listiću na dan izbora.
 

U tom je smislu neupitno da s aspekta uticaja na birače i celokupni izborni proces, nosilac liste ima i pravno i faktički jaču poziciju od samih kandidata na dan izbora, jer se imena kandidata, za razliku od imena nosilaca liste, ne pojavljuju na glasačkim listićima", ističe Ustavni sud Hrvatske.

DIP je u četvrtak saopštio da Branimir Glavaš na predstojećim parlamentranim izborima može da bude nosilac liste, ali ne i kandidat stranke koju je osnovao, Hrvatskog demokratskog saveta Slavonije i Baranje (HDŠB). Osoba koja je pravosnažno osuđena na kaznu zatvora u trajanju dužem od šest meseci, a kandidovana je na izborima, ne može u slučaju izbora da počne da obavlja poslanički mandat, tako da kandidatura te osobe od početka nije pravno valjna ukazao je DIP.

Odgovor na pitanje može li Glavaš na parlamentarnim izborima 4. decembra da bude nosilac stranačke liste ili kandidat za poslanika tražila je njegova stranka HDŠB.

Glavaš je osuđen na osam godina zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. u slučajevima poznatijim kao "selotejp" i "garaža".

Zatvorsku kaznu služi u BiH budući da je uoči izricanja presude u Hrvatskoj pobegao u susednu državu čije državljanstvo takođe ima.

2024 © - Vesti online