Subota 12.11.2011.
17:08
B92

Trivan: SNS prepisao naš program

Jelena Trivan

One koji bi "da priznamo, eksplicitno ili implicitno, nezavisnost Kosova" Trivanova je podsetila da u EU ne žele u svom društvu zemlju koja nema nacionalnu strategiju, odnosno koja je svako malo menja.

Trivanova je rekla da DS stoga neće odustati od nacionalnih ciljeva definisanih kroz borbu za suverenitet i identitet i, istovremeno, za članstvo u Evropskoj uniji.

"Mi mislimo da nas odustajanje od jednog od ta dva cilja ne dovodi brže rešenju onog drugog. Ciljevi su međusobno uslovljeni, ali su jako naivni oni koji veruju da odustajanjem od kosovskog pitanja ili od suvereniteta Srbiju čekaju otvorena vrata i članstvo u EU sutra", istakla je Trivanova.

A"ko je uspeh u takvim okolnostima sprečiti da Kosovo ode u potpunu državnost i naterati ga da se priseti da je nelegalni deo otcepljene srpske teritorije, o čemu treba da razgovaramo, onda smo," smatra Trivanova, "načinili uspeh samom činjenicom da su Priština i Beograd u pregovaračkom dijalogu, protiv koga je u jednom trenutku bio čitav svet".

"Ja poručujem onima koji su prepisali naš program, tu pre svega mislim na Srpsku naprednu stranku, pri čemu su dodali samo jednu činjenicu koja je u ovom trenutku prilično fantastična, da će oni za razliku od aktuelne vlasti da uđu o pregovore o statusu, podsećam ih da je čitava međunarodna zajednica bila protiv pregovora, a koji se u ovom trenutku vode", izjavila je Trivanova.

Ona smatra da je "jedan od najvećih uspeha Srbije" upravo to da se s Prištinom pregovara ponovo, nakon proglašenja nezavisnosti.

2024 © - Vesti online