Subota 12.11.2011.
09:28
RTS

Lekari sa VMA idu da pregledaju Mladića

Ratko Mladić polednjih dana ne može da prisustvuje suđenju zbog lošeg zdravlja

Nacionalni savet za saradnu sa Haškim tribunalon odlučio je da sredinom sledeće nedelje u Hag pošalje četvoro lekara sa Vojno-medicinske akademije kako bi pregledali Ratka Mladića.

Kardiolog, neurolog, pulmolog i psihijatar, svi sa VMA u Beogradu, pregledaće Ratka Mladića, ali će njihov mandat biće ograničen. Dušan Ignjatović iz Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom kaže da je posle više obaveštenja od strane odbrane da Mladiću nije dobro, Savet odlučio da pošalje četvoricu lekara.

"Oni će biti tamo sledeće nedelje, a njihov mandat je da izvrše preglede i dijagnostiku, ali neće moći direktno da ga leče", rekao je Ignjatović.

Nalazi lekara VMA neće biti obelodanjeni javnosti. Mladiću je u pritvoru operisan bruh, a jedno vreme bio je i u bolnici, zbog upale pluća. Njegovo zdravstveno stanje više puta je opisivano kao zapušteno.

Serž Bramerc je nedavno otkrio da je je Mladić preživeo najmanje dva moždana udara i upozorio da je njegovo zdravstveno stanje razlog za brigu. Portparolka Haškog suda Nerma Jelačić rekla je da je Mladić obavestio Sekretarijat Tribunala da pristaje da se njegov zdravstveni karton preda sudijama Sudskog veća.

"Sudije će moći bliže da se upoznaju sa njegovim zdravstvenim stanjem i na osnovu toga odlučiti da li će naložiti detaljnije preglede i da li je Mladić u stanju da prati suđenje", izjavila je Jelačićeva.

Tako je pitanje zdravstvenog kartona Ratka Mladića u drugi plan stavilo pripreme za suđenje, čiji početak još nije zakazan. U međuvremenu, Tribunal ostaje dosledan u praksi da ne objavljuje podatke o zdravlju pritvorenika, tako je svojevremeno prećutao da je Ratko Mladić, po smeštanju u pritvor, neko vreme proveo u bolnici. 

2024 © - Vesti online