Petak 11.11.2011.
22:46
Beta

Stručnjaci SZO u Beogradu razjašnjavaju pandemiju i vakcinaciju

Zoran Stanković

"Dogovorili smo se da 12. decembra SZO pošalje svoje stručnjake, pozvaćemo stručnjake iz Evrope i naše stručnjake tako da na jednoj stručnoj konferenciji damo taj pogled sa stručne strane kada je u pitanju bila vakcinacija i pandemija svinjskog gripa", kazao je Stanković za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Prema njegovim rečima, biće angažovana struka koja do sada ćuti da sa stručnog aspekta razjasni pandemiju novog gripa. "Struka treba da kaže da li je poštovan pravilnik o imunizaciji, da li je ta vakcina i spalem koji se pominje otrovan ili nije otrovan", kazao je Stanković.

U emisiji "Insajder" na televiziji B92 izneti su navodi da prilikom vakcinacije protiv novog gripa nije poštovan pravilnik o imunizaciji i da njen sastojak spalem nije dovoljno ispitan.

U Srbiji se vodi istraga u vezi sa nabavkom vakcina protiv novog gripa, a u emisiji Insajder su izneti navodi da je Srbija skuplje platila vakcinu protiv novog gripa u čijoj nabavci je bilo uključeno nekoliko posrednika.

Govoreći o korupciji u zdravstvu, minitar zdravlja Zoran Stanković je za RTS kazao da je činjenica da se veliki broj žalbi odnosi na to da se plaća za radno mesto u zdravstvu.

"Imamo i određenih saznanja, nadležne službe na tome rade. od 2.400 e-mail poruka koje smo dobili od ljudi koji traže posao najmanje 2.000 je kao uslov za dobijanje posla navelo davanje novca, partijsku pripadnost, nepotizam odnosno rođačke veze", kazao je Stanković.

2024 © - Vesti online