Petak 11.11.2011.
21:25
B92

SB UN bez saglasnosti o Palestini

Palestinci bez podrške u UN

Odluka komiteta za članstvo dovela je nastojanja Palestinske uprave da se prizna država Palestina na Zapadnoj obali i pojasu Gaze još jedan korak bliže propasti, navodi Rojters.

Sada je na Palestincima, koji nisu uspeli da obezbede devet potrebnih glasova da bi rezolucija SB u prilog njihovom zahtevu bila usvojena, da odluče da li će pozvati na glasanje o tome.

Palestinska strana trenutno ima osam pristalica od 15 zemalja članica SB tako da, i ako palestinska delegacija odluči da se glasa o zahtevu, neće biti potrebno da SAD ulože veto koji su najavile, da to blokiraju.

Ambasador Kabral rekao je novinarima posle današnjeg zatvorenog sastanka da je komitet odobrio nacrt izveštaja i da ga je poslao Savetu koji će odlučiti kakvu akciju da preduzme. "Savet će dobiti izveštaj i diskutovati o budućoj inicijativi", rekao je portugalski ambasador.

Palestinski predsednik, Mahmud Abas je 23. septembra zvanično predao zahtev za punopravno članstvo Palestine u UN. Izrael i SAD se tome oštro protive, tvrdeći da je zahtev usmeren na delegitimizaciju Izraela.

Oni tvrde da jedini način da Palestinci dobiju državu vodi kroz pregovore koji su u zastoju već više od godinu dana.

2020 © - Vesti online