Petak 11.11.2011.
19:45
Kurir

EK: Slučajno sniženje rejtinga Francuske opasan incident

S&P je slučajno poslala informaciju da je snizila vrhunski kreditni rejting Francuske AAA, što je zaplašilo investitore, već ionako nervozne zbog pogoršavanja dužničke krize u zoni evra i podstaklo zabrinutost da su dužnički problemi zahvatili i drugu po veličini ekonomiju u tom monetarnom bloku.


"To je veoma opasan incident koji govori da smo u krajnje nestabilnoj situaciji, da su tržišta krajnje napeta i zbog toga učesnici na tim tržištima moraju pokazati izuzetan osećaj odgovornosti", izjavio je danas komesar EU za unutrašnje tržište Mišel Barnije. Ta greška S&P doprinela je da obveznice francuske vlade dožive najgori dan od uvođenja evra 1999, prenela je agencija AP.

Priznanje S&P da je slučajno snizio rejting Francuske stiglo je gotovo dva sata po slanju te poruke koja je, kako je ukazano, bila posledica tehničke greške, a ne bilo kakve namere uperene protiv Francuske. S&P je potvrdio da kreditni rejting Francuske ostaje na nivou AAA i ukazao da sprovodi istragu o uzroku te greške.

Barnije je i ranije žestoko kritikovao agencije za rejtinge zbog sniženja rejtinga Italije, Španije i drugih članica evrozone koje su zahvaćene dužničkom krizom. Po njegovim rečima, taj incident pojačava njegovo uverenje da Evropska unija mora da postavi stroža pravila za rad agencija za rejtinge. Barnije je rekao da će predložiti novu verziju izmena zakona, prema kojima bi odluke agencija za rejtinge mogle da budu osporene na sudu.

Francuski ministar finansija Fransoa Baroen je povodom greške S&P izjavio da je "šokiran" i pozvao regulatore da istraže taj slučaj.


U Berlinu je portparol nemačke kancelarke Angele Merkel Štefen Sajbert dao slično upozorenje, rekavši da je "Nemačka više puta ukazivala da svi učesnici na finansijskom tržištu, uključujući agencije za rejtinge, moraju biti svesni svoje odgovornosti".

S&P je u oktobru saopštio da je moguće sniženje rejtinga Francuske u slučaju zaoštravanja dužničke krize u zoni evra. Francuska ima prilično visok odnos državnog duga prema bruto domaćem proizvodu - od 85 odsto, ali se smatra pouzdanim pozajmljivačem.

2024 © - Vesti online