Petak 11.11.2011.
19:17
Vestionline

"Ne otpisujte dugove RTS-u"

Medijska i novinarska udruženja i asocijacije ukazuju da bi usvajanjem ovakvog zahteva Vlada Srbije prekršila Zakon o radiodifuziji i Zakon o elektronskim komunikacijama, kojima je ustanovljena obaveza plaćanja naknade.

Time bi, kako se dodaje u njihovom zajedničkom saopštenju, pogazila i sopstvena opredeljenja iz tek usvojene Medijske strategije.

Umesto što bi otpisivala jednoj medijskoj kući dugove i tako je dodatno favorizovala u odnosu na druge, Vladi bi, kako smatraju medijska i novinarska udruženja i asocijacije, trebalo što pre da počne primenu rešenja predviđenih Medijskom strategijom.

U saopštenju se posebno poziva na implementaciju rešenja koja se odnose na novi model projektnog finansiranja javnog interesa u medijskom sektoru, na kojem Strategija insistira i na čiju se primenu Vlada obavezala Strategijom obavezala već od 1. januara iduće godine.

U saopštenju se podseća da se Srbija obavezala Strategijom da će podsticati razvoj medijskog tržišta i stvarati nediskriminatorne uslove za zdravu konkurenciju u medijskoj industriji i njen održivi razvoj.

Srbija se, takođe, obavezala da će finansiranje Javnih servisa biti u skladu s propisima koji se odnose na kontrolu državne pomoći, podseća se u saopštenju.

Frekvencijski spektar, kao javno dobro, napominje se u saopštenju, pripada građanima, a naknade za frekvencije su javni prihod.

Otpisivanje duga za korišćenje radio frekvencija predstavljalo bi "zabranjenu državnu pomoć", ukazuje se u saopštenju, što bi "dodatno diskriminisalo komercijalne stanice i kompromitovalo konkurenciju na medijskom tržištu".

2024 © - Vesti online