Petak 11.11.2011.
18:15
Beta

Beograd: Novo zaduženje za bolji saobraćaj

Zajmom će biti finansirani, pored ostalog, produžetak tramvajske mreže preko mosta na Savi i na novim prilazima, modernizacija ulica, Trga na Slaviji i podzemnih pešačkih prolaza, kao i rekonstrukcija Bulevara oslobođenja.

Ukupna vrednost tog projekta procenjena je na 140 miliona evra, a ostala sredstva biće obezbeđena iz budžeta grada, zajma Evropske investicione banke i donacije u vidu tehničke pomoći razvojnih banaka.

Beograd je dužan da zajam otplaćuje u 12 jednakih polugodošnjih rata, počevši od 21. marta 2015. godine.

Skupština grada na današnjoj sednici usvojila je i izveštaj o prihodima i rashodima ovogodišnjeg gradskog budžeta od 1. januara do 30. septembra u kojem se navodi da su ukupni prihodi i primanja 51,5 milijardi dinara, a rashodi 50,6 milijardi dinara.

Odbornici Srpske radikalne stranke (SRS) i Demokratske stranke Srbije (DSS) kritikovali su što gradonačelnik Beograda Dragan Đilas danas nije došao na sednicu Skupštine grada da obrazloži novo zaduživanje već, kako su naveli, prezaduženog grada.

Liberalno demokratska partija (LDP) je navela da je zaduživanje jedini način da grad nastavi da se razvija.

Predsednik odborničke grupe SRS Nemanja Šarović rekao je da će se grad zadužiti za dodatnih sedam milijardi dinara navodeći da Beograd ne može da se zadužuje u narednih 40 godina jer je, naveo je, već prezadužen.

Šef odborničke grupe DSS i Nove Srbije Andreja Mladenović protestovao je zbog nedolaska gradonačelnika Dragana Đilasa i naveo da izveštaj o prihodima i rashodima odslikava situaciju u kojoj se Beograd oslanja samo na zajmove.

Šef odborničke grupe LDP Dejan Ranđić rekao je da je zaduživanje obeležilo karakter ovog mandata u gradskoj skupštini i da je grad pre 2008. bio manje zadužen ali je, kako je rekao, i gradski budžet bio mnogo veći. "Jedini način da grad nastavi da se razvija je zaduživanje", kazao je Ranđić.

Odbornici su na današnjoj sednici ponovo izabrali Aleksandra Timofejeva na mesto generalnog direktora gradske televije "Studio B", kao i Nemanju Vranjkovića za njegovog zamenika.

Dosadašnji vršilac dužnosti direktora Turističke oprganizacije Beograda Dejan Veselinov imenovan je za direktora te organizacije.

Početak danšnjeg rada obeležio je prekid sednice zato što su odbornici SRS oblepili salu plakatima sa likom njihovog lidera i haškog optuženika Vojislava Šešelja na kojima je pisalo "Nećemo u EU". Vladajuća koalicija insistirala je da radikali skinu plakate, ali su oni najpre odbijali da to učine.

Sednica je nastavljena nakon tročasovnog prekida, pošto su odbornici SRS uklonili plakate sa likom Šešelja.


Antić: Beograd nije prezadužen

Predsednik Skupštine Beograda Aleksandar Antić odbacio je danas navode odbornika SRS i DSS o prezaduženosti Beograda i naveo da se sredstva od zajma za unapređenje javnog prevoza i saobraćajnica neće koristiti u predizborne svrhe.

"Beograd nije prezadužen grad. Vodimo računa o stepenu zaduženosti. Grad je umereno zadužen čak i ispod tog nivoa", rekao je Antić novinarima u Skupštini grada.

Povodom danas donete odluke da se grad zaduži za dodatnih 57 miliona evra kod Evropske banke za obnovu i razvoju za unapređenje javnog prevoza i saobraćajnica, Antić je kazao da ta sredstva neće biti povučena pre izbora već u drugoj polovini 2012. i u 2013. i da će obezbediti bolji razvoj Beograda.

"Odgovorna politika gradske vlasti koja obezbeđuje mogućnost da se Beograd trajno razvija": Aleksandar Antić

Antić je naveo da veruje da u narednih nekoliko decenija Beograd neće biti opterećen vraćanjem kredita.

"Nijedne godine u narednih nekoliko decenija Beograd neće morati da otplaćuje kredite u procentu većem od jednocifrenog u odnosu na tekuće prihode, a ti prihodi će verujemo rasti", kazao je Antić.

2019 © - Vesti online