Petak 11.11.2011.
18:08
B92

Kacin: Ne bavite se statusom, radite

Jelko Kacin

Budućnost kandidature Srbije za članstvo u EU, ovih dana, glavna je tema, nakon izjave francuskog predsednika Nikole Sarzkozija da EU, zbog sve češće krize evrozone, treda da ide u dva koloseka, s tim da će u tom drugom biti zemlje Zapadnog Balkana, s kojima EU treba da ima labavije odnose.

Kacin je u izjavi za Radio Slobodna Evropa poručio Srbiji da joj je rano da se bavi pitanjima svog statusa, već da treba da se posveti ispunjavanju uslova koji će je odvesti do članstva.

"Prvo treba ući u EU, pa se zatim odlučivati o tome koliko brzo će država unutar EU napredovati, prema drugim ciljevima koji se tada uspostave.

To su zapravo: šengenska grupa (znači, ukidanje policijske kontrole na granicama) i na kraju krajeva, evropska grupa. To je ono što u ovom momentu deli države članice, 17 država koje su u evrozoni, svakako da imaju veći interes za međusobnom saradnjom od onih koje još uvek nisu tamo", kazao je Kacin a prenosi B92.

Na pitanje da li očekuje da će Srbija početkom decembra dobiti status kandidata, Kacin je rekao kako je važno videti šta Srbija radi u tom pravcu.

"Šta Srbija radi da bi 27 članica ubedila da preporuku, koju je dala Evropaka komisija, sada i potvrde. Sada je sve u rukama Srbije i ja se nadam da će u ovom periodu, kada se Evropska unija bavi problemom evra i finansijskim teškoćama, barem dve države članice evrozone – Grčke i Italije, i da će, ne samo Srbija, nego i Crna Gora iskoristiti to zatišje i u međuvremenu iznenaditi sve države članice sa pozitivnim vestima i velikim ambicijama", naglasio je Kacin.

2024 © - Vesti online