Petak 11.11.2011.
14:39
Vestionline

Obama "udara packe" liderima EU

Barak Obama i Nikola Sarkozi
 

Kako prenosi Rojters, Obama je u četvrtak uveče redom zvao nemačku kancelarku Angelu Merkel, zatim predsednika Francuske Nikolu Sarkozija, kao i italijanskog predsednika Đorđa Napolitana.
 

Takođe, američki ministar finansija Timoti Gajtner je izjavio da je dužnička kriza u Evropi i dalje najveća prepreka globalnom privrednom rastu, pa je od presudne važnosti da Stari kontinent ubrzo osmisli odlučan plan za ponovno uspostavljanje finansijske stabilnosti.

Za to vreme, na evropskom kontinentu Grčka pokušava da se spasi od bankrota formiranjem nove vlade "nacionalnog jedinstva".
 

Sada su sve oči uprte u novog premijera Lukasa Papademosa, od kog se očekuje praktično čudo, tj da izvuče Grčku iz dugova i bankrotsva i omogući normalno funkcionisanje države.

Istovremeno, Evropa strahuje i od Italije, za koju se smatra da bi EU mogla "koštati" i više od Grčke. Naime, danas bi trebalo da italijanski Senat glasa o paketu mera štednje, čije uvođenje zahteva Evropska unija u cilju sprečavanja širenja dužničke krize u evrozoni.

Analitičari očekuju da će predlog u Senatu biti usvojen velikom većinom glasova, kao i da će se isto dogoditi u subotu u donjem domu parlamenta. U Senatu će danas prvi put glasati Mario Monti, bivši evropski komesar, koji je favorit za novog premijera Italije.

Ukoliko glasanje prođe očekivano, Napolitano bi mogao da prihvati Berluskonijevu ostavku već sutra naveče i veoma brzo nakon toga zvanično ovlasti Montija za formiranje nove vlade, ocenjuju analitičari.

2024 © - Vesti online