Petak 11.11.2011.
14:23
Vestionline

Fatmir Ljimaj: Nisam kriv za zločine

Zbog nedostatka dokaza Hag ga oslobodio: Fatmir Ljimaj
 

Ljimaj je u vreme za koje se optužuje da je počinio zločine, bio komandant jedinice OVK "Kumanova", a optužnicu je podigao tužilac Euleksa iz Specijalnog tužilaštva Kosova.

Saslušan i Tači

 

Tužilac Euleksa Salustro saslušao je juče kosovskog premijera Hašima Tačija pred početak suđenja Ljimaju.

Tužilac je od Tačija želeo da sazna kakva je bila uloga Ljimaja tokom rata na Kosovu, a posebno u Vrhovnom štabu OVK, čime se bavio i kakva je bila Ljimajeva uloga u planiranju operacije "Strela", objavio je prištinski list "Zeri".

Za ratne zločine Ljimaju je jednom već suđeno u Haškom tribunalu, ali je oslobođen optužbi zbog nedostatka dokaza.

Pored Ljimaja, za ratne zločine ubistva kidnapovanih civila i pripadnika vojske tadašnje Jugoslavije, optuženo je još devetoro pripadnika OVK. Na optužnici su Arben Krasnići, Naser Krasnići, Nedžmija Krasnići, Behljulj Ljimaj, Refki Mazreku, Naser Šalja, Sabit Šalja, Šaban Šalja i Besim Šurdaj.

Tužilac Euleksa Mauricio Salustro pročitao je optužnicu na početku suđenja u prisustvu svih 10 optuženih, a nakon toga optuženi su se u prvom izjašnjavanju izjasnili da su nevini.

Suđenje se nastavlja, a očekuje se da odbrana optuženih zatraži odlaganje procesa za početak sledeće godine zbog, kako navodi, nepostojanja forenzičkog izveštaja o smrti Agima Zogaja, zaštićenog svedoka u slučaju protiv Ljimaja i grupe optuženih.

Zogaj, zaštićeni svedok X, pronađen je mrtav u Duizburgu u Nemačkoj, a tamošnja policija je navela da je reč o samoubistvu.

2024 © - Vesti online