Petak 11.11.2011.
14:11
Blic

Zbog novca odustaju od "Olimpijade znanja"

Foto: Ilustracija
 

Irena Đorđević (15) i Anđela Šarković (15), učenice Gimnazije "Svetozar Marković" iz Niša, stekle su pravo da se takmiče na Međunarodnoj olimpijadi znanja iz fizike, bilologije i hemije, ali se još ne zna hoće li otputovati, jer škola nema novca da finansira taj put.
 

Grad ne može da pomogne


U Kabinetu gradonačelnika kažu da je grad uvek izlazio u susret Gimnaziji "Svetozar Marković“, ali u ovom trenutku ne postoji mogućnost da se iz budžeta izdvoji toliki novac. U kabinetu ističu da su se vodili razgovori na tu temu, ali da nije sigurno da li će grad pomoći.

Direktorka Gimnazije "Svetozar Marković" Olga Dragojlović kaže za "Blic" da će učiniti sve kako bi ove učenice otišle na zasluženo takmičenje.

"Škola, nažalost, nije u mogućnosti da finansira put učenica. Poslali smo dopis gradonačelniku kako bi nam grad izašao u susret i obezbedio sredstva za njihov odlazak. Datum polaska je blizu, a mi nemamo još nikakav konkretan odgovor. Škola uvek pomaže kada je u mogućnosti, ali sada nismo u prilici da platimo njihov put, koji bi koštao oko 3.000 evra", kazala je ona.

Irena Đorđević kaže da je njena nekadašnja škola "Vožd Karađorđe" obezbedila 30.000 dinara, što nije dovoljno, jer sama ne može da finansira putovanje.

"Iskreno se nadam da naš trud nije bio uzaludan, imala sam motivaciju da učim, a sada ne znam hoću li otići i razočarana sam što je tako", kaže Irena Đorđević, učenica prvog razreda odeljenja za talentovane fizičare.

Ni Društvo fizičara, koje je organizator odlaska ekipe Srbije na Olimpijadu znanja, nije u mogućnosti da pomogne, kao ni Ministarstvo prosvete i nauke.

2024 © - Vesti online