Petak 11.11.2011.
13:39
Srna

UNESCO obustavlja projekte

Zvaničnici UNESCO kažu da će ranije potvrđeni projekti biti realizovani. Za sada nisu donete odluke o tome na koji će načina agencija funkcionisati sledeće godine, prenosi AP.

Do kraja godine neće pokretati nove projekte, nakon što su joj SAD obustavile uplate zbog prijema Palestine u njeno članstvo
 

"Preći ćemo taj most kada stignemo do njega", izjavio je zvaničnik koji nije želeo da bude imenovan zbog osetljivosti teme.

Unesko je uputio apel svojim članicama i svetskoj javnosti da popune manjak u budžetu ove agencije UN. Mala afrička država Gabon odazvala se i ponudila dva miliona dolara na zatvaranju godišnje Generalne konfrencije UNESCO.

Palestina je prošlog meseca postala punopravna članica ove agencije UN, u okviru napora da ostvari sveobuhvatno međunarodno priznanje. Odluka je propraćena burnim aplauzom prisutnih delegata, ali su SAD odmah reagovale obustavljanjem daljeg finansiranja UNESCO. Vašington se protivi inicijativi da

Pročitajte:

* UNESCO: Srbija u Komitetu za zaštitu svetske baštine

Palestina postane punopravna članica UN, jer smatra da bi to ugrozilo mirovni proces sa Izraelom. Uplate Unesku potom su obustavili i Izrael i Kanada.

SAD su do sada pokrivale petinu godišnjeg budžeta ove agencije, što je iznosilo oko 80 miliona dolara. Tri četvrtine tog iznosa nije bilo uplaćeno za ovu godinu pre donošenja odluke o članstvu Palestine.

Osnivanje kriznog fonda

Generalni sekretar u UNESCO Irna Bokova predložila je osnivanje kriznog fonda za sakupljanje donacija od fondacija i pojedinaca, kao i od država članica. Na veb sajtu UNESCO juče se već pojavilo narandžasto polje sa pozivom posetiocima da upute donaciju. Bokova je takođe zatražila da članice UNESCO da što pre uplate svoje doprinose za 2012. godinu.

2024 © - Vesti online