Petak 11.11.2011.
12:31
Vestionline

Nafta poskupela nakon promena u Grčkoj i Italiji

Političke promene u Grčkoj i Italiji utiču na cenu nafte
 

Cena americke "lake" nafte za terminsku isporuku u decembru je na Njujorškoj robnoj berzi porasla za 40 centi na 98,18 dolara za barel, što je najviša cena još od kraja jula, a nakon jučerašnjeg poskupljenja od 2,04 dolara, prenela je agencija AP.

Istovremeno je cena evropske "brent" nafte na Medunarodnoj berzi petroleja u Londonu stagnirala na iznosu od 113,71 dolar za barel,

Grčka i Italija su se odlučile da ih iz dužničke krize izvuku ekonomisti na čelu države. Grčka je za premijera izabrala Lukasa Papademosa, dok u Italiji Mario Monti dobija sve više podrške da zameni odlazećeg premijera Silvija Berluskonija.

Najvažnija energetska sirovina je do danas poskupela za čak 30 odsto u odnosu na nivo od oko 75 dolara za barel od 4. oktobra, zahvaljujući optimizmu da će Evropa makar privremeno uspeti da spreči da njeni dužnički problemi prerastu u svetsku finansijsku krizu.

Na poskupljenje nafte je takođe uticao pad zaliha te sirovine u SAD i Evropi prošle sedmice. Trgovci naftom pomno prate i reakcije na iranski nuklearni program. Napad na tu zemlju, koja je drugi po veličini proizvođač nafte u okviru Organizacije zemalja izvoznica nafte, verovatno bi izazvao značajno poskupljenje "tečnog zlata", smatraju analitičari.

2024 © - Vesti online