Petak 11.11.2011.
11:36
Politika

Kraj agonije: Od sutra "Gazela" u šest traka

Završavaju se radovi na Gazeli
 

Zoran Drobnjak, generalni direktor "Puteva Srbije", ranije je izjavio da će obnova "Gazele" koštati više od 50 miliona evra i da će "Gazela" biti praktično novi most, koji će služiti još najmanje 60 godina.
 

- Obnova je bila izazovan i obiman projekat, tim pre što u "Gazelu" nije ozbiljnije ulagano od kada je sagrađena pre 40 godina. Primera radi, u konstrukciju je trebalo ugraditi čitavih 2.000 tona čelika. Kompanija "Štrabag" i domaći podizvođač "Mostogradnja" kvalitetno su uradili posao - rekao je Slavoljub Tubić, pomoćnik generalnog direktora "Puteva Srbije".
 

Težište radova sada se seli u konstrukciju mosta, dok će novim asfaltom tutnjati 160.000 vozila dnevno, kao i pre rekonstrukcije. Dok su trajali radovi, kroz usko grlo "Gazele" prolazilo je 140.000 vozila.

Sa "šestotrakim" mostom sigurno će biti lakše i brže prelaziti sa jedne na drugu savsku obalu, ali nerealno je očekivati da će namah iščeznuti saobraćajne gužve, koje su poslednjih meseci konstanta prestoničkog života. Kako ističu stručnjaci, da bi se to dogodilo, valja sačekati završetak obilaznice oko Beograda i puštanje u saobraćaj mosta kod Ade Ciganlije.
 

- Kada se završi novi most preko Save, potrebno je odmah početi sa projektovanjem još jednog, jer od projektovanja do izgradnje prođe najmanje šest godina - ističe Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta.
 

Njegov kolega, profesor Dragomir Mandić, naglašava da nema brzih, jednostavnih i jeftinih načina da se grad reši saobraćajnih gužvi.
 

- Najbolje bi bilo da se veći deo javnog prevoza izmesti pod zemlju. Upravo zato se zalažem da što pre počne gradnja nezavisnog šinskog sistema - precizira Mandić.

2024 © - Vesti online