Petak 11.11.2011.
03:08
Press

Naprednjaci ukidaju VMA!

Po ministru odbrane Draganu Šutanovcu, namera naprednjaka je da se VMA ukine kao vojna bolnica i da se podvede pod klinički centar
 

- Nažalost, insistiranje SNS-a na pogrešnoj politici u želji da budu različiti očitava nameru da se ukine VMA kao vojna bolnica i da se podvede pod klinički centar - naveo je Šutanovac.


DSS i SNS bili protiv ukidanja služenja vojske

On je naglasio da bi ukidanje VMA dovelo u ozbiljan problem sve vojne zdravstvene osiguranike i njihove porodice, kojih danas u Srbiji ima oko 120.000.


- Takav potez naprednjaka bi takođe doveo do urušavanja sistema odbrane, ukidanja vojnomedicinskog fakulteta, Univerziteta odbrane i do niza drugih katastrofalnih poteza, koji bi Vojsku Srbije doveli u jako loš položaj - upozorio je ministar odbrane.


Govoreći o eventualnom vraćanju obaveznog služenja vojnog roka u slučaju pobede naprednjaka, Šutanovac je ukazao na to da je SNS uvek bio protiv njegovog ukidanja.
 

Lazanski: SNS uvodi regrutnu obavezu

Vojni analitičar Miroslav Lazanski rekao je da ako je stav SNS-a da se ide na povećanje broja vojnika, onda Srbija mora da ima jasan regrutni kontingent.

- To bi značilo da se onda vraća regrutna obaveza - dodao je Lazanski.

- Ko je pažljivo pratio skupštinsku raspravu kada je donošena odluka o ukidanju obaveze služenja vojnog roka, mogao je još tada da jednoznačno zaključi da su SNS i DSS protiv ukidanja obaveze. Činjenica da je to sad i objavljeno u takozvanoj "beloj knjizi", a da je Borislav Pelević to potvrdio, govori da naprednjaci nisu promenili svoje stavove - naglasio je Šutanovac, i izrazio zadovoljstvo sprovedenim reformama u sistemu odbrane.


- Demokratska stranka, kao i stručna javnost, smatraju da je reforma sistema odbrane sprovedena po najboljim standardima i u duhu vremena u kome živimo, a svako vraćanje na staro vodi nas u ozbiljne probleme i velike rizike - zaključio je Šutanovac.

"Bela knjiga": VMA će biti klinički centar


U programu SNS, "Beloj knjizi", navodi se da će "VMA postati civilna zdravstvena ustanova dostupna svim građanima, u kojoj će Vojska Srbije imati svoj definisani kapacitet prema utvrđenim potrebama. Zvaće se Klinički centar VMA, jer baštini dugu tradiciju vojnog saniteta Srbije. Umesto direktora imaće načelnika i Upravni odbor umesto patronata Ministarstva odbrane. Objediniće se vojnozdravstveno osiguranje sa civilnim i izjednačiti prava svih građana da koriste zdravstvenu zaštitu pod jednakim uslovima".


Poslanik SNS-a Borislav Pelević rekao je za "Pres" da ta stranka nije za ukidanje VMA, već za povećanje njene dostupnosti i drugim građanima Srbije.


- Niko ne sme da se brine, ni vojnici, ni zaposleni na VMA. Zalažemo se da, u skladu sa kapacitetima te ustanove, deo ostane za vojnike, a ostatak da bude namenjen drugim korisnicima zdravstvene zaštite, što i piše u našoj programskoj platformi - dodao je Pelević.


SNS je poručio da se "nigde, ni na jednom mestu u njihovom programu ne pominje nikakav vojni rok, a pogotovo ne obavezujući". Funkcioner SNS-a Borislav Pelević je objasnio za "Pres" da će se ta stranka zalagati za povećanje broja vojnika na 40.000, od čega bi bilo 10.000 profesionalaca, a ostatak bi činili mladići koji bi se dobrovoljno prijavljivali za služenje vojnog roka, koji bi trajao od tri do šest meseci.

2024 © - Vesti online