Četvrtak 10.11.2011.
18:16
Beta

Branimir Glavaš ne može u Sabor

Ne može u hrvatski Sabor: Branimir Glavaš
 

Državna izborna komisija navodi da osoba koja je pravosnažno osuđena na kaznu zatvora dužu od šest meseci, a kandidovana je na izborima, ne može u slučaju izbora da počne da obavlja poslanički mandat, tako da kandidatura te osobe od početka nije pravno valjana.


Komisija je tako odgovorila na pitanje Glavaševe stranke HDSSB može li on na parlamentarnim izborima 4. decembra da bude nosilac stranačke liste ili kandidat za poslanika.


Nakon što je HDSSB saopštio da će Glavaš biti nosilac njihove izborne liste, premijerka Jadranka Kosor ocenila je da je to protivzakonito i da bi učešće na izborima osuđenog za ratne zločine kao nosioca liste bio presedan u političkoj, pravnoj i demokratskoj praksi.


Vrhovni sud Hrvatske sredinom prošle godine smanjio je sa deset na osam godina zatvorsku kaznu Glavašu, koji je prvostepenom presudom zagrebačkog Županijskog suda osuđen za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. u slučajevima poznatijim kao "selotejp" i "garaža".


Branimir Glavaš zatvorsku kaznu služi u BiH, budući da je uoči izricanja presude u Hrvatskoj pobegao u susednu državu, čije državljanstvo takođe ima.

2024 © - Vesti online