Petak 11.11.2011.
08:00
Mondo

Testiranjem gena do "leka po meri"

Uspeh je bio toliki, da harvardski tim sada na sličan način pokušava da odredi "lek po meri" i za obolele od kolorektalnog kancera, tumora mozga i raka dojke, a razmatra se i primena ove tehnike određivanja leka i kod leukemije, prenosi AFP.

Cilj je da se identifikuju specifične genetske mutacije, koje omogućavaju ćelijama raka da se dele i umnožavaju bez kontrole, da bi se posle toga "pametnim lekovima" blokirali enzimi koji pogoduju tom umnožavanju.

Leticija Sekvist, jedan od koautora istraživanja, ističe da se izborom pacijentu prilagođene terapije, povoljno reagovanje na lek može povećati sa 20 do 30 odsto na 60 do 75 odsto obolelih od raka pluća.

Primenjenim testom, pod nazivom "snepšot", može se odrediti 50 lokacija mutacija u 14 gena, za koje se zna da igraju neku ulogu kod raka pluća. Rezultat se dobija za manje od tri nedelje.

Harvardski tim je testirao 589 uzoraka tkiva obolelih od raka pluća, pri čemu su jedna do dve mutacije utvrđene kod više od polovine njih. U 170 slučajeva istraživači su uspeli da utvrde jedan ili više gena koji su uzročnici širenja kancera, a 78 pacijenta je na kraju dobilo po meri skrojenu terapiju.

2024 © - Vesti online