Utorak 29.12.2009.
14:12
Vestionline

Frizerske i berberske reklame Afrike

Izložba prezentuje originalne reklamne table iz Kameruna, Senegala i Centralnoafričke Republike, kao i fotografije berberskih i frizerskih tabli iz Togoa, Benina, Obale Slonovače i Gane nastalih u rasponu od sedamdesetih godina prošlog veka do danas.

Table sa frizerskih salona i berbernica primer su promena koje karakterišu modernu Afriku i njenu popularnu umetničku scenu, prenose modne trendove i uticaje sa strane, ali i ukazuju na značaj kose i poštovanje tradicionalnih praksi češljanja – polazištu brojnih savremeno stilizovanih frizura.

Veliki broj umetnika širom Afrike su se specijalizovali u oslikavanju reklamnih tabli koje reklamiraju širok spektar proizvoda i profesija, od bioskopskih filmova, restorana, hotela, disko klubova, autobusa, auto mehaničarskih i obućarskih radnji, krojačnica, administrativnih, zdravstvenih i verskih institucija do poslednjih trendova šišanja i stilizacija kose.

Proširujući vekovnu afričku kulturnu tradiciju trodimenzionalnih formi na medij kose, moderni afrički stilista stvorio je jednu od najživopisnijih skulptoralnih umetnosti. Kao i način odevanja, ili vrsta i količina nakita, frizure simbolizuju položaj u društvu, religioznu pripadnost, politička stremljenja, profesiju, ili lične afinitete.

U Africi danas, kao i u prošlosti, frizure poseduju sličnu komunikacijsku funkciju u kojoj se ogledaju ne samo modni trendovi već i određene socijalne i društvene promene i razlike.

2024 © - Vesti online