Četvrtak 10.11.2011.
15:15 >> 15:42h
Beta

Sindikati: Vlast i vodu rasprodaje

Šetnja centralnim gradskim ulicama
 

Član organizacionog odbora protesta iz sindikata Nezavisnost Milan Simić rekao je novinarima po izlasku iz zgrade vlade da su štrajkači razgovarali sa ministrom zaštite životne redine, rudarstva i prostornog planiranja Oliverom Dulićem.

"Predali smo zahteve, ali nikakav dogovor nije postignut. Nastavljamo pregovore sledeće nedelje", precizirao je on.


Predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Milan Grujić rekao je da se sindikati tim zakonima bave četiri godine, a da ih vlast donosi "preko noći".


"Nijedan od predloženih zakona nije prošao Socijalno-ekonomski savet. Obmanuli su nas i nisu nas uvažili kao partnere", kazao je Grujić i istakao da je današnji protest "mirna opomena", a da će slediti "bageri na ulicama".
 

Više hiljada zaposlenih u komunalnim delatnostima protestuje, jer se ne slažu sa predloženim zakonskim rešenjima koja se odnose na raspolaganje prirodnim resursima, odnosno vodom.

Oni su u pet do 12 sati krenuli u protestnu šetnju sa Trga Nikole Pašića do zgrade Vlade Srbije, a odatle do zgrade Skupštine Srbije i Ministarstva ekonomije.


U ulicama kojima su prolazili, policija je privremeno obustavila saobraćaj.
 

Predstavnici sindikata su na početsku skupa poručili vlastima da im neće dozvoliti rasprodaju vode u Srbiji.
 

"Sve su već prodali sada hoće i našu vodu ali mi ne damo", kazali su predstavnici okupljenih i istakli da je današnji skup "početak radničke revolucije, jer jedino radnici mogu da promene nešto u zemlji čija je industrija propala".

Okupljeni nose sindikalna obeležja i transparente među kojima su:
 

"Dalje neće moći, ovog puta vam neće proći", "Hoćemo sahranu dostojnu čoveka" i "Kad mi budemo stali, vi ste pali".  

Protest zajednički organizuju sindikalni ogranci Saveza samostalnih sindikata Srbije, sindikata Sloga, kao i sindikata Nezavisnost.

2024 © - Vesti online