Četvrtak 10.11.2011.
13:57
Srna

Egipat: Sabotiran gasovod, nema isporuke Izraelu

Eksplozija gasovoda

Bezbednosni izvori i očevici rekli su da je prva detonacija, koja je šesta od svrgavanja predsednika Hosnija Mubaraka, a ukupno sedma ove godine, odjeknula nedaleko od oblasti Mazar udaljene oko 30 kilometara zapadno od grada Al ariša.


Očevici navode da je druga eksplozija, manjeg intenziteta, bila zapadno od Al ariša i nedaleko od benzinske stanice. U izveštaju egipatske državne novinske agencije MENA ne pominje se da li je bilo materijalne štete.


"Prema preliminarnim rezultatima istrage, daljinskim upaljačem aktivirana je improvizovana eskplozivna naprava postavljena ispod gasovoda", rekao je bezbednosni izvor.


Gasovod je na meti napada nepoznatih sabotera od svrgavanja Mubaraka u februaru, mada se prva detonacija desila nekoliko dana pre njegovog svrgavanja.


Egipat i Izrael potpisali su 20-godišnji ugovor o isporuci prirodnog gasa, prema kojem će Kairo da isporučuje plin. Ovaj ugovor nije omiljen u egipatskoj javnosti i kritičari smatraju da je jevrejska država dobila gas po niskoj ceni.

2024 © - Vesti online