Četvrtak 10.11.2011.
13:02
Beta

Evrozoni preti recesija

Oli Ren je upozorio Belgiju, Kipar, Poljsku, Mađarsku i Maltu da mogu biti prve kažnjene
 

Ren je upozorio Belgiju, Kipar, Poljsku, Mađarsku i Maltu da mogu biti prve kažnjene na osnovu odredbi ojačanog Pakta za stabilnost i rast čija nova pravila stupaju na snagu sredinom decembra.

Prema novim pravilima, sankcije za zemlje koje krše limit budžetskog deficita i duga, biće automatske. Cilj je da se spreči pogoršanje dužničke krize.

"Potrebna nam je čvrstina u sprovođenju (novih pravila). Ja ću nova pravila primenjivati od prvog dana", upozorio je Ren.

Evropska unija smanjila je procenu privrednog rasta u zoni evra za sledeću godinu
upozoravajući da čak postoji mogućnost povratka u recesiju. U idućoj godini zona evra će, prema novim evropskim procenama, ubeležiti ekonomski rast od samo pola procenta, daleko ispod proletos prognoziranih 1,8 odsto.

Znatno smanjenje prognoze rasta posledica je širenja dužničke krize u zoni evra koja je zahvatila i Italiju, treću po snazi evropsku ekonomiju.

Evropski komesar za monetarne poslove Oli Ren upozorio je da je "rast u Evropi zaustavljen i da postoji rizik od nove recesije".  Ren je dodao i da će stopa nezaposlenosti u zoni evra biti 9,5 odsto.

2024 © - Vesti online