Četvrtak 10.11.2011.
13:27
Beta

Niko od 6.000 migranata uhvaćenih kod Vranja ne želi azil

Đorđević je za agenciju Beta izjavio da se gotovo niko od uhvaćenih ilegalnih imigranata nije izjasnio za azil u Srbiji. On je rekao i da niko od malog broja onih koji su po proceni policije upućeni u centar za azil u Banji Koviljači, tamo nije došao, te
pretpostavlja da su ilegalno nastavili put zemalja Evropske unije.

Povećan broj ilegalnih imigranata beleži se od 2008. godine
 

"Povećan broj ilegalnih imigranata beleži se od 2008, kada je to ipak bio neznatan broj. U 2009. godini broj ilegalnih imigranata uhvaćenih na području u nadležnosti PU Vranje bio je trocifren, prošle godine nešto veći u odnosu na 2009. godinu, a 6.000 ilegalnih imigranata uhvaćenih u zelenoj zoni za prvih devet meseci ove godine je dosadašnji rekord", izjavio je Đorđević.

Inspektor Boban Đorđević

On je naveo da su među ilegalnim migrantima najčešće državljani Avganistana, Pakistana, Libije, Alžira, Iraka, Irana, Bangladeša, Indije i drugih azijskih i afričkih zemalja.

"Najugroženija je granica sa Makedonijom u dužini od stotinak kilometara, odakle dolazi najveći broj ilegalnih imigranata, neznatan broj dolazi preko administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, a preko granice sa Bugarskom nismo imali nijedan zabeležen slučaj ilegalnih imigranata", kazao je Đorđević.

Beogradski taksisti prevoze ilegalne imigrante

Prema Đorđevićevim rečima, u prihvat i krijumčarenje ilegalnih migranata kroz Srbiju

Kazne

Osobe koje uhvatimo kao ilegalne imigrante, procesuiraju se zbog ilegalnog prelaska državne granice, za šta dobijaju novčane kazne od 5.000 do 10.000 dinara, ili kaznu zatvora do 15 dana, a nakon toga se upućuju u prihvatilište za strance u Beogradu gde dobijaju otkaz daljeg boravka u Srbiji, kaže inspektor Đorđević.

uključeno je i stanovništvo sela u opštini Preševo, kod granice sa Makedonijom. Uključeni su i taksisti iz Beograda i drugih gradova koji dolaze do granice i prevoze ilegalne imigrante, dodao je on.

"Veliki broj ilegalnih imigranata ide samoinicijativno, kod nekih od državljana

Avganistana utvrdili smo da su putovali i po šest meseci, preko Iraka, Turske, Grčke i Makedonije da bi stigli do Srbije, ali ima i veliki broj onih koji imaju logistiku. Kod nekih od njih smo otkrili bankovne račune sa kojih su u Grčkoj i Makedoniji podizali
novac", rekao je Đorđević i naveo da policija nema saznanja da iko iz Srbije finansira i organizuje ilegalne migrante.

Najviše muškaraca imigranata

Policija ilegalne migrante najčešće hvata prilikom pokušaja prelaska granice sa Makedonijom, u taksijima i kombi vozilima, autobusima i vozovima, ali značajan broj imigranata pokušava da državnu granicu ilegalno pređe pešice, preko livada i kroz šumu.

"Među ilegalnim imigrantima najveći je broj punoletnih muškaraca koji putuju samostalno, ali ima i žena i dece, celih porodica. Nemamo podatke da da se oni okupljaju ili zadržavaju negde u okolini granice, uglavnom područje Vranja koriste kao tranzit i pokušavaju da što pre odu odatle", rekao je Đorđević.

2024 © - Vesti online