Četvrtak 10.11.2011.
06:47
Vestionline

London i Pariz traže sankcije za Iran

U zajedničkom saopštenju Francuske i Velike Britanije navodi se da obe zemlje izražavaju duboku zabrinutost kada je reč o vojnoj komponenti iranskog nuklearnog programa i da su odlučne da zatraže uvođenje novih strogih sankcija Iranu, ukoliko ta zemlja odbije saradnju u rešavanju pitanja njenog nuklearnog programa.

Iranska nuklearna postrojenja smetaju Zapadu

"Naš cilj ostaje da Iran ispuni svoje međunarodne obaveze", piše se u saopštenju koje je objavila Jelisejska palata pošle sastanka visokih francuskih i britanskih zvaničnika u Londonu.

U izveštaju objavljenom u sredu, IAEA je navela da je "ozbiljno zabrinuta" zbog vojne prirode iranskog nuklearnog programa na osnovu "verodostojnih" podataka kojima raspolaže, a to je da je Teheran radio na proizvođenju nuklearnog oružja.

Rusija je danas saopštila da neće podržati predlog o uvođenju novih sankcija Iranu, navodeći da izveštaj IAEA sadrži već poznate činjenice.

Predsednik Irana Mahmud Ahmadinežad ranije je prokomentarisao da toj zemlji nije potrebno nuklearno naoružanje da se suprotstavi SAD.

2024 © - Vesti online