Četvrtak 10.11.2011.
15:05
Ž. Marković - Vesti

Amor Mašović krije dokaze o zločinima

TRAŽE DOKAZE NA POGREŠNOM MESTU: Nedeljko Mitrović i Goran Krčmar

Iz SIPA i Tužilaštva BiH nisu želeli da otkriju više detalja, ali ceo slučaj ne prestaje da izaziva brojne reakcije, pre svega, u Republici Srpskoj, s obzirom na to da vodeći federalni mediji vrlo malo pažnje posvećuju ovim događajima.

Dudakovića davno trebalo uhapsiti


Komentarišući pretrese u Bihaću, predsednik RS Milorad Dodik koji je pet godina zajedno sa tadašnjim predsednikom Draganom Čavićem podneo krivičnu prijavu protiv Atifa Dudakovića, rekao je da ovog bošnjačkog oficira davno trebalo uhapsiti.


- To se nije dogodilo, što dovoljno govori o radu pravosudnih institucija na nivou BiH - rekao je Dodik.

Predsednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović ocenio je da bi SIPA trebalo da pregleda dokumentaciju Instituta za nestala lica BiH i arhivu bivšeg predsednika Federalne komisije za nestala lica Amora Mašovića u vezi sa ratnim zločinima Petog korpusa takozvane Armije BiH u Bihaću.


- Mašović je preuzeo dokaze i dokumentaciju o zločinima koje su pripadnici Petog korpusa pod komandom Atifa Dudakovića u Bihaću počinili nad Srbima. Dobro što je SIPA preduzela ovu akciju, ali ta dokumentacija se mora potražiti na drugim mestima - rekao je Mitrović.


Šef Operativnog tima za traženje nestalih RS Goran Krčmar ocenjuje da akcija u Bihaću može da ima veze sa poslednjim porukama iz Tužilaštva BiH koje su upućene srpskim logorašima da bi određene istrage o zločinima nad Srbima, mogle da se dovedu do kraja.


- Međutim, ono što je interesantnije u celoj ovoj priči jeste da je slučaj ekshumacija u kasarni "Adil Bešić" potpuno obustavljen, iako bi bilo logično da Tužilaštvo preduzima neke dalje radnje poput ispitivanja komandanta kasarne i slično. Istovremeno, vrše se pretresi na nekim drugim lokacijama, tako da je sada situacija prilično nejasna - naveo je Krčmar.

2024 © - Vesti online