Četvrtak 10.11.2011.
12:22
Đ. Barović - Vesti

Nova ambasada špijunski centar

Ambasada će se prostirati na više od 40.000 kvadrata, sastojaće se od sedam zgrada, zapošljavaće čak 400 službenika, a projekat je vredan 117 miliona dolara.
Zvaničnici Ambasade SAD su svojevremeno obelodanili da će se ovaj kompleks, opasan visokim zidovima, zapravo sastojati od sedam zgrada, a uz objekat za smeštaj marinaca, radionice, "tehničke zgrade", glavna zgrada Ambasade će biti najveća i prostiraće se na 14.000 kvadrata, odnosno - čak tri sprata.

Plan buduće Ambasade SAD


Stručnjaci iz oblasti bezbednosti nemaju dileme da će su SAD odlučile da upravo u Srbiju smeste sedište CIA za ovaj deo Evrope.


- Amerikanci su odabrali Srbiju i Beograd zato što je reč o fantastičnoj geostrateškoj

Kamen temeljac

 

Radovi na izgradnji nove Ambasade SAD u Srbiji otpočeli su početkom februara prošle godine, a kamen temeljac su simbolično udarili američka ambasadorka Meri Vorlik, ministar Oliver Dulić i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

osmatračnici. Srbija je na idealnom mestu i u odnosu na Jadran i u odnosu na istočnu Evropu - ocenjuje nekadašnji profesor strategije, u Školi nacionalne odbrane, general Radovan Radinović i dodaje da će zbog ovog cilja biti instalirana i najmodernija špijunska oprema.


Planirano je da Ambasada SAD bude svečano otvorena 2012. godine, a izgradnja je poverena američkoj firmi Framako internešenel. Njima pomaže oko 500 radnika i inženjera iz Srbije.


Vlasti u Beogradu su se pohvalile da je kompletna procedura za izdavanje građevinske dozvole trajala samo dva meseca, što je svojevrsni rekord za prilike u Srbiji.

2024 © - Vesti online