Sreda 09.11.2011.
23:07
Vestionline

Palestina odustala od članstva u UN

Palestinski predsednik Mahmud Abas zatražio članstvo u UN u septembru
 

Oni su precizirali da će tražiti status države posmatrača, koji će im omogućiti pristup u ključne međunarodne organizacije.


Palestinski predsednik Mahmud Abas zvanično je tražio priznanje državnosti u UN 23. septembra. Od tada do danas, Palestincima nije pošlo za rukom da zadobju podršku devet od 15 članica Saveta bezbednosti UN, koliko je potrebno da bi zahtev bio usvojen.

SAD su unapred zapretile vetom, ali se palestinska strana nadala moralnoj pobedi, odnosno podršci većine.


Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad al-Maliki optužio je SAD da vrši pritisak na članove SB kako bi ih ubedila da ne glasaju za palestinski zahtev. On je rekao da Palestinci neće pozvati da se odmah glasa o članstvu Palestine, dodavši da ne veruju da će imati devet glasova za.


"Mi smo očekivali da sakupimo devet glasova u Savetu bezbednosti, ali je sada jasno, sa kontranaporom SAD i velikom intervencijom da nećemo imati tih devet glasova", rekao je on najavivši da Palestinci neće tražiti glasanje 11. novembra.


"Želimo da čujemo pozicije. Mi stojimo pred teškom bitkom, jer su SAD regrutovale sve svoje kapacitete da nas ometu", kazao je palestinski šef diplomatije.

2024 © - Vesti online