Sreda 09.11.2011.
22:51
Vestionline

"Žene u crnom" obeležile Dan borbe protiv fašizma

"Žene u crnom": Akcija na Terazijama
 

Predstavnici nevladine organizacije "Žene u crnom" položili su cveće na spomenik žrtvama ubijenim 1941. godine na Terazijama u Beogradu i u Srebreničkoj ulici održali akciju u spomen žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine.

Prelaženjem praga u Srebreničkoj ulici, "Žene u crnom" su želele da podsete na genocid koji je počinjen u Srebrenici, jula 1995. godine.

"Prelaženje praga predstavlja novi način promišljanja o krivici i odgovornosti. To je znak preobražaja i spremnosti da se prihvati istina i potvrda da su ubijeni ostavili najdublji trag u našim životima", poručile su "Žene u crnom".

Predsednica organizacije Staša Zajović je kazala da prelaženjem preko srebreničkog praga "pokazujemo da smo pobegli od ćutanja o zločinu", navodeći da u Srbiji ne postoji politička volja da se napravi raskid sa zločinima iz 90-tih.

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obeležava se u znak sećanja na početak pogroma Jevreja, "Kristalnu noć" 1938. godine, kada je u Nemačkoj veliki broj uhapšen i deportovan u koncentracione logore.

2024 © - Vesti online