Sreda 09.11.2011.
19:45
RTS

Vojska Nigera ubila Gadafijeve pristalice

Sukob dve vojske u srcu afričke pustinje

Nigerske snage bezbednosti napale su konvoj vozila, kojim je grupa Gadafijevih pristalica, uz pomoć Tuarega, prešla libijsku granicu. U sukobu je ubijeno 13 ljudi iz konvoja i jedan vojnik. Još 13 osoba je zarobljeno.

Nigerske vlasti nisu saopštile identitet ubijenih i zarobljenih, navodeći samo da je tim konvojem iz Libije bežala grupa naoružanih pristalica svrgnutog režima, kao i da su ih preko granice preveli Tuarezi iz Malija.

Posle sukoba, nigerski vojnici zaplenili su i veliku količinu naoružanja, uključujući 11.000 metaka, 36 automatskih pušaka, 11 mitraljeza i tri ručna bacača.

Odmah posle te pucnjave, spekulisalo se da su nigerski vojnici napali konvoj u kom se nalazio Gadafijev sin Seif el Islam, ali su lokalne vlasti to demantovale, navodeći da nemaju predstavu gde se poslednji slobodni sin bivšeg libijskog lidera nalazi.

Istovremeno, vlasti u Tunisu odlučne su da izruče Libiji bivšeg premijera El Bagdadi Ali el Mahmudija, koga nove vlasti u Tripoliju optužuju za seriju zločina, nazivajući ga trećim najgorim čovekom režima, posle Moamera el Gadafija i Seifa el Islama.

Mahmudi je u Tunis pobegao 21. septembra, a niz međunarodnih organizacija, uključujući i "Amnesti internešenel", zatražio je od Tunisa da ga zadrže u toj zemlji, zbog ozbiljne opasnosti da će u Libiji biti izložen mučenju, pa možda čak i pogubljen.

2024 © - Vesti online