Sreda 09.11.2011.
19:09
Vestionline

"Srbija u EU kao sused Kosova"

Doris Pak: Srbija da promeni politiku prema Kosovu
 

"Smatram da je verovatno da hoće, ali Srbija do tada, uz sve do sada pomenuto, mora pokazati ozbiljnost prema krizi u severnoj Mitrovici", izjavila je Pakova za Radio Slobodna Evropa.

Na pitanje šta je to apsolutni minimum, koji Nemačka zahteva od Srbije da bi pristala da joj odobri status kandidata za EU, Pakova je odgovorila da ne može da govori u ime Nemačke jer nije ni savezna kancelarka, niti ministarka spoljnih poslova.

"Mislim, međutim, da je Angela Merkel nedvosmisleno jasno rekla da Srbija neće moći da ide dalje bez uspostavljanja normalnih susedskih odnosa sa Kosovom i u tom smislu se ne može govoriti ni o kakvom minimumu ili maksimumu", izjavila je Pakova.

Ona je rekla da se Srbiji ne postavljaju maksimalistički zahtevi i da EU samo želi da "pomogne Srbiji na tom teškom putu, da joj pomognemo zato što ima i unutrašnje probleme".

Prema mišljenju Doris Pak, Beograd ne može nemo da posmatra, već mora da se suprotstavi haosu koji su uspostavile kriminalne i druge radikalne grupe na severu Kosova, jer one samo nanose štetu Srbiji.

"Te grupe su svesne da Srbiji nanose štetu, ali to mora shvatiti i rukovodstvo Srbije i promeniti dosadašnju politiku prema zbivanjima na severu", navela je ona.

2024 © - Vesti online