Sreda 09.11.2011.
14:28
Beta

"Sarađivali smo sa Hagom iz ubeđenja, ne iz moranja"

Mi više volimo pravo i pravdu od drugih: Borist Tadić

Posle sastanaka sa glavnim tužiocem haškog Tribunala Srežom Bramercom u Beogradu, Tadić je rekao da je veoma važno otkriti mrežu bezbednosne i eventualne političke podrške za skrivanje nekadašnjih haških optuženika.


"To je važno i zbog bezbednosnog sistema države, i zbog poštovanja vladavine prava", rekao je predsednik.


Tadić je kazao da je sa Bramercom razgovarao i o regionalnoj saradnji i da mu je preneo da ima utisak da sve zemlje regiona nisu sa istim motivom sarađivale sa haškim Tribunalom.

Predsednik Srbije je ocenio da su neke države regiona sa Tribunalom sarađivale zato što im je to bila obaveza, dok je Srbija svoje obaveze ispunila zbog toga što poštuje vladavinu prava, i jer je to njeno vrednosno opredeljenje.

Govoreći o mogućnosti za donošenje nove skupštinske rezolucije o Kosovu i Metohiji, Tadić je rekao da još ne zna da li postoji konsenzus potreban za prihvatanje tog dokumenta, ali da je uveren da je to moguće.

"Uvek očekujem većinu. Ne samo u parlamentu, nego i na izborima", rekao je Tadić na pitanje novinara da li postoji potrebna parlamentarna većina za usvajanje te rezolucije.

2024 © - Vesti online