Sreda 09.11.2011.
14:05 >> 19:43h
Beta

Studenti Filozofskog upali u Rektorat i napali portparola

Studenti su ušli su u zgradu Rektorata gde sede u holu i uzvikuju: "Nema budžeta, biće problema!", "Došli smo po rektora!", "Ovde ćemo spavati!". Po rektora su došli pošto se nije pojavio na protestu ispred fakulteta, kako je bilo najavljeno. 

Jedan od studenata-učesnika protesta udario u glavu predstavnika za javnost Univerziteta Marijana Nikolića. Do toga je došlo kada su studenti pokušali da uđu u deo zgrade u kojem je kancelarija rektora Branka Kovačevića. Nikolić je otvorio vrata da bi propustio novinare u taj deo zgrade, ali su studenti nasrnuli ka vratima, a student je udario Nikolića.

Studenti okupljeni u Plenumu Filozofskog fakulteta traže lakši upis naredne godine studija, smanjenje školarine i smenjivanje rektora Univerziteta, Branka Kovačevića.

Današnji protest je organizovan jer je uprava fakulteta na jučerašnjoj sednici Saveta odlučila da ignoriše studentske zahteve, Plenum studenata okarakterisala kao telo koje nema legitimitet i odbila da pregovara sa predstavnicima Plenuma.


Studenti traže da se upis naredne godine studija omogući svima sa 48 bodova, bez prethodnog rangiranja. Zahtev studenata je i da školarina ne bude veća od tri minimalne mesečne plate, i da se uvede veći broj apsolventskih rokova.

Uprava Filozofskog fakulteta je ukazala da je zbog blokade fakulteta ugrožena regularnost prvog semestra.

2024 © - Vesti online