Sreda 09.11.2011.
12:48
Beta

"Malezija da ukine zakone protiv homoseksualaca“

Foto: Ilustracija
 

 

Festival "Seksualna nezavisnost" pokrenut je 2008. u cilju promocije prava homoseksualaca u Maleziji, pretežno muslimanskoj zemlji, i do sada je održavan tri godine bez smetnji.

 

Ove godine, međutim, taj događaj naišao je na neodobravanje političara i verskih lidera koji su ođednom postali svesni da je festival postao veoma raširen.

Ovogodišnji festival trebalo je da počne danas, ali policija ga je prošle nedelje zabranila, kao razlog navodeći nacionalnu bezbednost, pošto je nekoliko muslimanskih grupa zapretilo da će organizovati proteste.

HRW je ukazao da malezijska policija nije ponudila nijedan dokaz da bi petodnevni događaj, koji je trebalo da se održi u jednom privatnom umetničkom centru, narušio javni red i mir.

"Zabrana ovog festivala ugrožava osnovna prava na slobodu okupljanja i izražavanja, koju garantuje međunarodni zakon o zaštiti ljudskih prava i malezijski ustav", navela je HRW u pismu premijeru Nadžibu Razaku.

HRW dodaje da zabrana protivureči Nadžibovom pozivu na promovisanje jedinstva u različitosti i ukazuje da "diskriminatorska, homofobična agenda i dalje postoji" unutar vlade.

Ta grupa je, takođe, pozvala Maleziju da ukine zakon po kome za seksualni odnos između odraslih ljudi istog pola može uslediti kazna od 20 godina zatvora.

Agencija AP navodi da nije uspela da stupi u kontakt sa Nadžibom i njegovim saradnicima, kako bi dobila komentar.

2024 © - Vesti online