Sreda 09.11.2011.
14:31
24sata.info, Vestionline

Otkriven gen za pedofiliju?!

Prema italijanskoj studiji, predstavljenoj u novom broju magazina Biolodžikal Sajkajatri, pedofiliju bi mogla uzrokovati genetska mutacija. Ako rezultate potvrde buduća istraživanja, polna privlačnost koju neki odrasli ljudi osećaju prema deci mogla bi se smatrati izlečivom bolešću.

Pedofiliju uzrokuje genetska mutacija?
 

Istraživanje, koje je sproveo tim neuronaučnika na Univerzitetu u Torinu, a potom i sa odseka za neurološke nauke Univerziteta u Milanu, utvrdilo je da pedofiliju uzrokuje defekt na faktoru rasta koji je poznat kao pleiotropni protein progranulin (PGRN).

Voditelj studije Lorenco Pinesi proučavao je slučaj jednog čoveka koji je u 50. godini života počeo ispoljavati pedofilsko ponašanje prema svojoj devetogodišnjoj kćerki. Neurološke analize pokazale su da je na njega uticala mutacija progranulina koji je osnovna stvar u procesu polne diferencijacije u mozgu. Veruje se da je mutacija ove stvari povezana sa smanjenjem kontrole nad porivima koju uzrokuje demencija prednjeg temporalnog režnja, stanje slično Alchajmeru. Testiranjem je utvrđeno da je pacijent imao blagu asimetričnu frontalnu atrofiju.

Pročitajte i:

* Sveštenik uhapšen zbog pedofilije

* Osuđeni pedofil: Kastrirajte me

* Bivši Kforovac optužen za pedofiliju

Pinesi kaže da otkriće da pedofilija ima neurobiološke uzroke znači da postoji mogućnost da bi se ona mogla lečiti. U studiji italijanskog tima pacijent je nakon nekoliko nedelja lečenja antipsihotikom olanzapinom i antidepresivom fluoksetinom prestao ispoljavati pedofilsko ponašanje. Ali autori priznaju da su potrebna dodatna ispitivanja kako bi se utvrdilo imaju li svi pedofili iste genetske mutacije.

Pedofilske sklonosti najčešće se javljaju tokom polnog sazrevanja. Međutim, u nekim retkim slučajevima poriv se može manifestovati i u kasnijoj životnoj dobi. Supruga pedofila koji je učestvovao u italijanskom istraživanju potvrdila je da je sklonost pedofilskom ponašanju kod muža primetila tek u poslednjih 12 meseci.

2024 © - Vesti online