Sreda 09.11.2011.
13:04

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Na jugu kosovske na severu srpske

Po starom dok može: ''KS'' tablice uzimaju Srbi južno od Ibra, na severu ih bojkotuju

  Uz to, registracija im je sada mnogo jeftinija pošto više ne moraju, da bi ušli u Srbiju, da plaćaju privremene tablice, niti posebno osiguranje.

- Hteli, ne hteli, mi moramo imati "KS" tablice, jer ćemo sa svakim drugim tablicama biti isključeni iz saobraćaja, a moraćemo i da platimo kaznu - ističe Božo Stanojević iz Gračanice.


Na severu Kosmeta Srbi se zasad samo raspituju za eventualne prednosti "KS" tablica, a niko ih još ne uzima. Neki kojima je ovih dana istekla registracija ipak su

"Samo" 60 evra


Za izdavanje "KS" tablica građani treba da plate 25 evra i još 45 evra za putarinu, polisu osiguranja i tehnički pregled. Građani koji se odluče za preregistraciju treba da poseduju Unmikove lične karte. Kosovska policija podsetila je da je obezbeđeno 10.000 "KS" tablica i da je preregistracija moguća do Nove godine.

se odlučili da odu u Rašku i u Srbiji registruju svoje vozilo na "KM" tablice koje su i do sada nosili. Dobar deo žitelja severnog Kosmeta godinama ne registruje svoje automobile.


- Neću kosovske tablice na kola staviti sve dok ne budem primoran, sve dok Srbija dozvoljava registraciju na "KM", "PR", "PZ" i druge tablice sa Kosmeta, Srbi sa severa će ih koristiti. Kosovska policija još nema mogućnost da dogovor Stefanović - Tahiri sprovede i na severu Kosmeta. Raduje me što su čelnici opština na severu zatražili da se ponište svi dogovori Stefanovića sa Albancima - kaže Milenko Milentijević iz Leposavića.

On se boji da bi vlasti u Beogradu, odnosno MUP Srbije, mogli da obustave registraciju vozila sa severa Kosmeta u Raški i drugim gradovima Srbije.


- Ne bi me iznenadila jedna takva odluka, mada sumnjam da će sada, pred izbore MUP Srbije povući takav potez - kaže Milentijević.


Neki srpski biznismeni "sa severa", koji su radili sa Albancima, ipak razmišljaju da bar po jedno vozilo registruju i na "KS" tablice.


- Sa "KS" tablicama mogu da vozim po celom Kosovu i svuda u Srbiji, jeftinije su i što je za mene najvažnije - mogu u južnu Mitrovicu, Prištinu, Prizren... Bojim se da će nam, ako uspostave kosovski zakon i na severu, skidati "KM" tablice i izlagati nas novim troškovima - kaže vlasnik jedne firme iz Kosovske Mitrovice. 

Ničić bez tablica i dokumenata


Tamo gde mogu, policajci KPS-a, pogotovu ako su Albanci, već skidaju i oduzimaju tablice "KM", "PR" i druge koje je izdao MUP Srbije. Jedan od prvih koji je ostao bez tablica i dokumenata je Radovan Ničić, predsednik Skupštine zajednica opština KiM koji je u Bošnjačkoj mahali "na granici" severnog i južnog dela Kosovske Mitrovice imao "bliski susret" sa pripadnicima KPS-a.


- Nije im smetala samo "PR" registracija već i nalepnica "SRB" pored tablica. Obavestili su me da Priština nije u Srbiji, oduzeli su mi vozačku dozvolu i rekli da po dokumenta dođem u južnu Kosovsku Mitrovicu - ističe Ničić. On dodaje da je ovo još jedan pritisak da se i na severu Kosmeta prihvate institucije nezavisnog Kosova.

2024 © - Vesti online