Sreda 09.11.2011.
02:48
Press

Kinezi: Srbi su dobri ljudi, ali nemaju para

Kinezi sa kojima smo razgovarali pojašnjavaju da je kupovna moć u Srbiji toliko opala da su i njihovi jeftini proizvodi za nas skupi, navodi ''Pres''.

Kinezi masovno napuštaju Srbiju zbog slabog prometa

Nova tržišta pronašli su, kažu, u Poljskoj, zemljama Južne Amerike i pojedinim državama Afrike. S druge strane, srpski trgovci koji imaju tezge i objekte u blizini kineskih, tvrde da oni, u stvari, odlaze zato što više ne mogu da rade na crno i izbegavaju plaćanje poreza.


Šen Hong iz Šangaja, koji već dugo živi u Beogradu i jedno vreme je bio generalni sekretar Udruženja Kineza u Srbiji, tvrdi da je smanjenje prometa jedini razlog odlaska njegovih sunarodnika.

''Promet je strašno opao, ovde više nema posla za nas. Od 6.000 Kineza, koliko ih je do prošle godine živelo u Beogradu, polovina njih je već napustila Srbiju. U unutrašnjosti je slika malo bolja, ali i odatle ljudi odlaze i tek će odlaziti. Kinezi iz Srbije idu najviše u Poljsku, Čile, Brazil, Južnu Afriku...'', kaže Šen Hong za beogradski list.

Su Li Vej (30) došao je u Srbiju pre osam godina. Radio je u Nišu, potom u Novom Pazaru, Inđiji... Sada ima radnju u novobeogradskom tržnom centru.

''Dovukao sam mnogo robe, ali posla nema. Polovina mojih prijatelja razmišlja o odlasku. Mnogi su već i otišli... Najbolje nam je išlo pre pet godina, a onda je posao polako počeo da staje. A od pre godinu dana ovde je pustoš. Vidi se da je kriza ozbiljna. Naš veliki problem su i srpske vize, koje nam daju samo na pola godine, najviše na godinu. Imam dvoje dece i ako se situacija ne popravi, moraću i ja da idem odavde. Srbi su mnogo dobri ljudi, međutim nemaju para'', priča Su Li Vej za ''Pres''.

2024 © - Vesti online