Utorak 08.11.2011.
17:51
Beta

Ulaskom u EU ukidamo dotadašnje sporazume o slobodnoj trgovini

"Trgovinski sporazumi koje je zaključila Srbija prestaju da važe danom prijema u EU, a na snagu stupaju sporazumi gde su EU ili njene države članice ugovorna strana. To je najvažniji element politike EU u domenu spoljnotrgovinskih sporazuma", rekao je on na predstavljanju vodiča o usklađivanju trgovinskog sistema Srbije sa EU.

Ateljević je ukazao da je EU tržište od pola milijarde ljudi i da je velika trgovinska sila, što joj dalje dobar položaj za pregovore.

"Nije isto ako vi pregovarate sa trećim državama ili tržištima kao tržište od 7,5 ili 10 miliona potrošača i ako to činite u ime trgovinskog bloka EU od pola milijarde potrošača i koja je u ovom trenutku i pored svetske ekonomske krize najveći izvoznik u svetu", kazao je Ateljević, jedan od autora vodiča Trgovina.

Vodič je objavio Evropski pokret u Srbiji u saradnji sa Slovačkom agencijom za međunarodnu razvojnu pomoć. U vodiču se posebno obrađuju teme slobodnog protoka robe, konkurencije i zaštite potrošača sa aspekta zakonodavstva EU i prilagođavanja Srbije tim standardima.

To je četvrti vodič objavljen uz podršku Slovačke, posle vodiča Poljoprivreda, Energetika i Zaštita životne sredine.

Uskoro će, kako je najavila potpredsednica Evropskog pokreta u SrbijiTanja Miščević, biti objavljen i peti priručnik o unutrašnjim poslovima, odnosno pravdi, slobodi i bezbednosti i usklađivanju Srbije sa standardima EU u tom domenu.

2024 © - Vesti online