Utorak 08.11.2011.
15:55
Vestionline

DSS predao deklaraciju o Kosmetu

Slobodan Samardžić

"Jasno je da će vlada podneti neki predlog deklaracije, ali se ne zna kada će to uraditi, iako se stalno licitira nekim danima i datumima", rekao je Samardžić i dodao da ima informaciju da vlada nema jedinstven stav o tekstu deklaracije.


"Da bismo uneli malo izvesnosti u ta događanja, DSS je parlamentu podnela svoj predlog deklaracije", rekao je on i ponovio da se deklaracijom traži da Srbija prekine dijalog sa Prištinom.


Razlozi za prekid su, naveo je Samardžić, to što je Evropska unija na velika vrata uvedena u taj proces, očajni rezultati dosadašnjeg dijaloga, sporazumi koji su većinom nepoznati u tekstualnom obliku i koji ne idu u prilog ni Srbima na Kosovu, ni državi i to što su prištinske vlasti nasilno pokušale da izmene stanje na terenu.


U deklaraciji DSS koja ima šest tačaka, se traži i stavljanje van snage svih postignutih dogovora o slobodi kretanja lica i roba, kao i odbacivanje zahteva iz izveštaja Evropske komisije da Srbija normalizuje odnose sa Kosovom u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.


Smatramo da se u ovoj deklaraciji mora reagovati na to, jer Srbija nije u poziciji da normalizuje odnose, kada je Kosovo deo njene teritorije, rekao je Samardžić i istakao da bi uspostavljanje dobrosusedskih odnosa značilo da se Kosovo priznaje kao nezavisna država.


U deklaraciji se predlaže i da budu odbačeni zahtevi o ukidanju pararelnih struktura na Kosovu i Metohiji, kao i da se nagovesti da će predstojeći parlamentarni i lokalni izbori biti održani i na teritoriji Kosova i Metohije.


Deklaracijom se od Skupštine Srbije traži da podrži mirni protest Srba protiv nasilnog dovođenja albanskih carinika i policajaca na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak

2024 © - Vesti online