Utorak 08.11.2011.
14:22
Beta

Sporazum o produžetku važenja Kolektivnog ugovora

Marković, predsednik Sindikata uprave Srbije Njegoš Potežica i predsednica Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Srbije Slađanka Milošević potpisali su u Beogradu Sporazum koji će kako su ocenili, doneti veću sigurnost zaposlenima u državnim organima.

Njegoš Potežica, Milan Marković i Slađanka Milošević
 

Ministar je nakon potpisivanja u Vladi Srbije rekao da je Sporazum kruna kvalitetne saradnje koja traje pet godina i da je kroz tu saradnju sa sindikatima, došlo do izmene Zakona o platama i smanjenja raspona plata zaposlenih u organima državne uprave sa 1:9 na 1:6.

"Državna uprava će se menjati i što se pre pristupi tome biće bolje i za državu i za građane", rekao je Marković navodeći da će eventualno nova smanjenja broja zaposlenih u državnim organima zavisiti od odluke Vlade. Prema njegovim rečima, nije sporno da možda i treba smanjiti broj zaposlenih ali pitanje je gde, kako i kod kojih organa.

"Suštinska reforma će se destiti kada se poslovi državne uprave vrate u organe državne uprave, a to znači da najmanje 50 odsto svih agencija moraju da se ukinu. Da bi se ukinule agencije mora da postoji konsenzus i politička volja", naveo je ministar.

U organima državne uprave u Srbiji ima 28.000 zaposlenih i svima će bez obzira na pripadnost sindikatu, biti garantovana prava Kolektivnim ugovorom.

Predsednica Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Srbije Slađanka Milošević navela je da u administraciji pravosudnih organa radi blizu 12.000 ljudi, a raspon njihovih zarada je od minimalinih oko 17.500 hiljada do 50.000 dinara. Ona je precizirala da Kolektivni ugovor čini povoljnijim prava koja su data Zakonom o radu - rokove kada se pregovara o platama, povećanju koeficijenata, plaćena odsustva, jubilarne nagrade.

2024 © - Vesti online